Subota, 19 Rujan 2020 20:42

Ovo je pet najskupljih pasmina; vlasnik je za jednog psa platio dva milijuna dolara

Psi su svojim vlasnicima jedna od najbitnijih stvari u našem životu. Volimo ih svim srcem i obasipamo ljubavlju i osjećajima.

Ali koliko biste bili spremni platiti za svoje štene?

Činimo razne stvari za svoje pse i svaki dan trošimo puno novaca na razne stvari poput igračaka i kvalitetne hrane. Život sa psom može biti skup, pogotovo ako ste vlasnik velike pasmine.

Cijene čistokrvnih pasa mogu se vrtoglavo popesti i nabava takvog psa sigurno je skuplja od nabave psa iz skloništa. Uvijek postoji pitanje koliko bi netko bio spreman platiti za svog čistokrvnog psa te smo vam radi toga odlučili donijeti listu 5 najskupljih svjetskih pasmina.

Azawakh
Kao jedna od najnovijih pasmina u 2019. godini, azawakh je ujedno i jedna od najskupljih. Dolazeći iz zapadne Afrike, uglavnom su se koristili kao lovački psi te su u bliskom srodstvu s pasminama Bliskog istoka i Južne Indije.

azawakh190920

Popularnost ove pasmine je u izrazitom porastu nakon što ju je Američki kinološki klub priznao te tamošnji vlasnici odvajaju u prosjeku 10.500 - 45.000 kuna za štence ove pasmine. Kao lovački pas, azawakh se brzo oporavlja od ozljeda i ima malo nasljednih problema.

Tibetanski mastif
Ovaj masivni pas rodom je s Tibeta gdje je štitio ovce od grabežljivaca poput vukova, leoparda i medvjeda. Tibetanski mastif može doseći više od 80 kilograma te služi za obranu nekih od najžešćih svjetskih predatora. Vlasnici u zapadnim zemljama u prosjeku izdvajaju 13.000 - 50.000 kuna za njih.

Zanimljiva stvar kod ovih pasa je da je najskuplji pas ikad prodan bio upravo tibetanski mastif. Njegov budući vlasnik izdvojio je vrtoglavih 2 milijuna američkih dolara.

Chow chow
Chow chow potječe iz sjeverne Kine i jedna je od najstarijih i najrjeđih pasmina na svijetu. Samog psa je skupo kupiti, ali troškovi posjedovanja chow chowa tu ne staju. Plaćat ćete račune za hranu, poslastice, veterinara, njegu i zdravstvene probleme, koji se vrtoglavo penju kod ove pasmine. Vlasnici će svog psa platiti u prosjeku 20.000 - 40.000 kuna.

Ovi psi zahtijevaju dobru količinu redovitog vježbanja, minimalno četiri šetnji dnevno. Pasmina je također po prirodi tvrdoglava, što može utjecati na sposobnost treninga i potencijalno otežavati odnos između vas i vašeg psa.

Mali lavlji pas (Löwchen)
Löwchen je popularan među Europljanima više od 500 godina, jer je rodom iz Francuske. Jednom je to bio najrjeđi pas na svijetu - 1973. godine kada je na svijetu ostalo samo 65 živih primjeraka. U današnje vrijeme oko 300 pasa godišnje je registrirano u kinološkim savezima te i dalje ima status pasmine koja je blizu izumiranja. Vrtoglava prosječna cijena ovih pasa sigurno im ne ide u prilog a budući vlasnici bi se trebali spremiti na odvajanje oko 70.000 kuna za ove pse.

Samojed
Pomalo iznenađujuće, samojed je zasjeo na prvo mjesto ove liste. Ovi popularni psi relativno su rijetki u SAD-u te je prosječna cijena tamošnjih pasa 25.000 - 75.000 kuna. Štenci ovih rijetkih samojeda nisu najskuplji u početku, no radi njihove delikatne građe i čestih zdravstvenih problema ovi psi koštaju svoje vlasnike oko 12.000 - 20.000 kuna godišnje!

samojed190920

Popularni su radi svoje mekane dlake koja je prekrasne, čiste bijele boje. Bijela dlaka obično se povezuje s problemima sa sluhom i vidom te bi svi budući vlasnici samojeda trebali biti spremni i upoznati na potencijalne probleme ove pasmine.

World Dog Finder