Petak, 24 Studeni 2023 20:43

POČEO S RADOM AZIL NA GRABOVICI; SVE GRADSKE TVRTKE SU STABILNE; NAPREDUJU RADOVI NA CESTI TAMARIĆ

Gradske tvrtke, prema financijskim i poslovnim pokazateljima, stoje puno bolje nego što je to bio slučaj prije šest godina. Grad Dubrovnik dobio je Azil za životinje, a napreduju i radovi na izgradnji spojne ceste Tamarić.

SVE GRADSKE TVRTKE SU POSLOVNO STABILNE I FINANCIJSKI STOJE PUNO BOLJE NEGO PRIJE ŠEST GODINA

Prema financijskim pokazateljima stanje društava u većinskom vlasništvu Grada Dubrovnika stabilno je sa značajno boljim rezultatima poslovanja nego što je bio slušaj prije šest godina, samo nekoliko mjeseci nakon preuzimanja odgovornosti za upravljanje Gradom ove gradske uprave.

Na dan 30. rujna 2023. ukupno stanje na računima gradskih društava iznosilo je 32.055.291,28 eura dok je na isti dan 2017. to stanje iznosilo 9.748.593,36 eura te je za 22 milijuna eura veće.

Stanje na računu javnog gradskog prijevoznika Libertas na dan 30. rujna 2023. iznosilo je 1.526.228,28 eura, za razliku od prije šest godina kada je na isti dan na računu tvrtke bilo svega 122.025,90 eura. Značajno su se mijenjale i subvencije Grada prema Društvu. One su sa 31.1 milijuna kuna vrhunac dosegnule 2010. dok su uz 15 milijuna kuna subvencija u 2023. bile najniže u zadnjih 17 godina, odnosno još od 2006. godine. U proteklih šest godina Libertas je konsolidiran, ima jedan od najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj, sudjeluje u shuttle prijevozu putnika s kruzera te se sprema za novu fazu modernizacije poslovanja.

Najznačajnije povećanje vidljivo je na računu Vodovoda gdje je stanje u rujnu 2017. iznosilo 2.060.742,31 eura, dok je stanje u rujnu 2023. značajno veće i iznosi 12.041.829 eura. Vodovod Dubrovnik uspješno provodi 118 milijuna eura vrijedan EU projekt Aglomeracije Dubrovnik koji širem području Dubrovnika osigurava povijesno ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Značajno povećanje vidljivo je i u poslovanju Sanitata koji je na kraju rujna 2017. godine raspolagao s 1.015.434,86 eura na računu, dok je na isti dan ove godine zabilježeno 3.974.897,00 eura. Društvo je uspješno preuzelo djelatnost opskrbe povijesne jezgre.

Stanje na računu Čistoće Dubrovnik na referentni dan 30. rujna ove godine iznosilo je 3.02 milijuna eura u odnosu na 2.3 milijuna eura u 2017. godini. Stabilni su i pokazatelji poslovanja Vrtlara, Boninova i Domouprave te ostalih društava.

Dok su određena društva smanjivala broj zaposlenih, u drugima je, poput Čistoće, zbog specifičnih potreba poslovanja broj povećan, no na razini svih društava broj zaposlenih ostao je nepromijenjen, odnosno nešto je manji - 1061 djelatnika u 2023. naprema 1065 u 2017. godini.

USPJEŠNO ISPUNJEN POSLJEDNJI KORAK – GRAD DOBIO AZIL ZA ŽIVOTINJE

Sklonište za nezbrinute životinje Dubrovnik zaprimilo je Rješenje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske kojim se utvrđuje da udovoljava svim propisanim uvjetima za rad. Ovime je Grad Dubrovnik ispunio svoju zakonsku obvezu o osnivanju javne ustanove ovog tipa na svom području i riješio dugogodišnji komunalni problem nezbrinutih životinja.

tjedniazil241123 min
Novi gradski azil za životinje na Grabovici već je primio i prve pse, njih 34 premještena su sa Žarkovice u adekvatne uvjete gdje će im biti pružana cjelovita skrb. Prema rješenju Ministarstva, Sklonište za nezbrinute životinje Dubrovnik može primiti 74 psa. Osim prostora za smještaj pasa i mačaka u modularnim objektima, osigurani su i prostori za izolaciju odnosno karantenu za životinje. Pet modularnih objekata predviđeno je za osoblje i administraciju, ured, ambulantu, prijem, pregled i njegu životinja, skladište hrane i ostale pomoćne prostore.

Prije godinu i pol Grad Dubrovnik je pokrenuo projekt Adopt Žarkovica s ciljem rješavanja gorućeg dugogodišnjeg problema nezbrinutih pasa i drugih životinja. U neregistriranom azilu u neadekvatnim uvjetima živjelo je više od 260 životinja, od kojih su brojne bile bolesne i ozlijeđene. Uz veliki angažman voditeljice projekta Ane Ivelje, sadašnje privremene ravnateljice azila, te pomoć udruge Pobjede, skloništa Prijatelji iz Čakovca, udruge Prijatelji životinja kao i podrške međunarodne organizacije Network for Animals, svi psi su izliječeni i zbrinuti te je projekt priveden kraju.

Grad Dubrovnik će u suradnji s komunalnim društvima prostor na Žarkovici u potpunosti očistiti nakon čega će se ovaj vrijedan prostor u kontaktnoj zoni povijesne jezgre ozeleniti sa 6.000 novih sadnica.

NAPREDUJU RADOVI NA IZGRADNJI SPOJNE CESTE TAMARIĆ

Mjesec dana nakon početka izvođenja, radovi na izgradnji dvosmjerne spojne ceste Tamarić koja će uvelike unaprijediti funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice, napreduju sukladno planiranoj dinamici, a na gradilištu je u tijeku izvođenje zemljanih radova i potpornih zidova.

Duga gotovo 900 metara, spojna cesta Tamarić spajat će Osnovnu školu Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan. Njenom izgradnjom rasteretit će se postojeće križanje s bivšom županijskom cestom. Osigurat će se uredno prometovanje do škole te time riješiti dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica.

tjednitamaric 241123 min

Izgradnja ceste značajna je i zbog planirane nadogradnje i rekonstrukcije OŠ Mokošica, čime će ova škola, koja je posljednja u dvosmjenskom režimu nastave, ući u režim izvođenja nastave u jednoj smjeni. Izgradnja ceste omogućit će i uvođenje autobusne linije do škole što će povećati i prometnu sigurnost u Ulici Bartola Kašića. Od ukupne duljine zahvata 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, dok je nova prometnica dužine 620 metara.

Radove ukupne vrijednosti 2.782.071,63 eura bez PDV-a, odnosno 3.477.589,54 eura s PDV-om, izvodi zajednica ponuditelja Texo gradnja d.o.o. i Colas Hrvatska d.d. Ugovorni rok u kojem se izvođač obvezuje završiti radove iznosi godinu dana.

Sadržaj Grada Dubrovnika