Ispiši ovu stranicu
Petak, 01 Srpanj 2022 17:17

Potvrđen datum otvaranja Pelješkog mosta; ceremonija otvorena za sve zainteresirane?

Izjave ispred Pelješkog mosta Izjave ispred Pelješkog mosta Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Na Mostu Pelješac i pristupnim cestama sve ide po planu te se njegovo otvaranje s dijelom pristupnih cesta očekuje 26. srpnja, rekao je u petak ministar prometa Oleg Butković.

- Sve ide dobro, po planu i programu. - rekao je Butković i dodao da vrućine doduše otežavaju poslove, ali 18. srpnja trebala bi biti izdana uporabna dozvola za pristupne ceste (za most je već izdana), te bi most s dijelom pristupnih cesta trebao biti otvoren 26. srpnja, kako je i planirano.

Ministar je to izjavio nakon koordinacijskog sastanka projekta „Cestovna povezanost južne Dalmacije” i obilaska mosta.

- Projekt svih projekata - Pelješki most, 26. srpnja bit će otvoren na radost svih ljudi u Dubrovačko - neretvanskoj županiji i svih onih koji će doći u Hrvatsku. - rekao je Butković.

Nije otkrio detalje programa otvaranja, no rekao je kako je bitno da to bude događaj „otvoren za sve ljude” koji će moći doći i prošetati mostom i „biti dio tog velikog događaja”, a sama ceremonija otvaranja bit će protokolarna.

I dubrovačko - neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da na mostu sve ide po planu i da neće biti kašnjenja. Izgradnjom mosta županija će po njegovim riječima dobiti poticaj za daljnji razvoj. Očekuje „nešto malo gužvi u Stonu ovoga ljeta”, ali to je, kako je rekao, „najmanja žrtva za napredak”.

Što se tiče drugih prometnih projekata koji su dobili vladinu potporu na sjednici u Dubrovniku 2019. godine, kao što su brza cesta zračna luka-grad-Osojnik, autocesta od čvora Metković do Osojnika i nastavak pelješke ceste od Brijeste do Orebića te obilaznice Orebića, rekao je da za sve te projekte u tijeku izrada projektne dokumentacije.

Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da je sve što je napravljeno na mostu i pristupnim cestama „vrlo impresivno”, no da su od divljenja važniji ekonomske, gospodarske i financijske koristi.

- Kada se gleda cijela računica, dobro je da su radovi ugovoreni prije poskupljenja. - rekao je.

Južni