Srijeda, 23 Kolovoz 2017 20:01

Predstavljen Festival soli

Manifestacija „Festival soli“, koja će se održati u Solani Ston od nedjelje do 1. rujna, predstavljena je danas na konferenciji za novinare. Govornici na konferenciji za novinare bili su načelnik Općine Ston Vedran Antunica, direktorica TZ Općine Ston Fani Slade, direktor Solane Ston i Vila Korune Svetan Pejić, ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, Ksenija Matić iz tvrtke EventLab, voditeljica Mjesne knjižnice u Stonu Sandra Vuletić te Dubravka Mikulić iz udruge Amorette.

Suorganizatori festivala su Udruga Amorette iz Dubrovnika, Solana Ston i restoran Vila Koruna,te Općina Ston, TZ općine Ston, Dubrovačko –neretvanska županija, TZ Dubrovačko –neretvanske županije, Društvo prijatelja dubrovačke starine,uz sponzore ACI Hrvatska i Zračna luka Dubrovnik.

Program manifestacije „Festival soli“ obuhvaća raznovrsne sadržaje – koncerte i glazbene večeri, radionice za najmlađe te mali sajam tradicionalnih proizvoda i rukotvorina u povijesnom ambijentu Solane Ston, sve popraćeno gastronomskom ponudom specijaliteta poluotoka Pelješca i područja Dubrovačko- neretvanske županije.

Festival soli je multimedijalni događaj koji se terminski pozicionira na kraj mjeseca kolovoza i početak rujna, što predstavlja i početak posezone u stonskom kraju, pa bi se ovim sadržajem potencijalno moglo privući još više posjetitelja u tom razdoblju. Riječ je i razdoblju u kojemu je potrebno kreirati dodatne sadržaje za motiviranje gostiju na dolazak. Ideja je potaknuta činjenicom o potrebi dodatnih sadržaja za turiste i stanovništvo, posebno u konteksu skretanja pozornosti javnosti na iznimno atraktivan gospodarski , ali turistički sadržaj, koji u sebi nosi daljnje potencijale. Solana Ston na ovaj način postala bi središnje mjesto odvijanja multimedijalne manifestacije namijenjene širokoj publici. Sadržaj festivala čine različiti događaji – od gastronomskih, enoloških, do prezentacija tradicijskih obrta i proizvoda , radionica za najmlađe na temu soli, te koncerti folklora i popularne glazbe.

U skladu s održivim turističkim razvojem, Festival soli afirmira postojeće kapacitete i komparativne prednosti ovog područja i tradicionalne proizvode, ne ugrožavajući okoliš i skrećući pozornost na bogatstvo nasljeđa, kako gospodarskog tako i kulturnog, naglašavajući partnerstvo među dionicima lokalne uprave, dionika u turizmu, malih proizvođača i lokalnog stanovništva, te posjetitelja.

Ideja o kreiranju festivala na području Stona potaknuta je pričom o soli i Dubrovačkoj Republici koja je svoj napredak temeljila, među ostalim i na proizvodnji i trgovini ovim važnim artiklom u ishrani ljudi. Stonska solana nepromijenjena od 14. stoljeća, bila je strateški gospodarski punkt Dubrovačke Republike, dok je danas važan gospodarski subjekt i jedinstveni spomenik kulture i turistička atrakcija.

Berba soli, koja se u Solani Ston vrši na povijesni način svake godine, predstavlja također posebnu turističku atrakciju i zaokuplja pažnju posjetitelja. Zbog svog geografskog položaja, gradić Ston i Solana, smješteni na početak poluotoka Pelješca, u kraju bogatom gastro-delicijom –kamenicama, na vratima Vinskog raja Pelješca imaju potencijale za razvitak dodatnih sadržaja koji će privući posjetitelj sa cijelog poluotoka, ali i šire.

DPP