Subota, 23 Rujan 2017 22:45

Predstavljena aplikacija o fortepijanu iz Kneževoga dvora

U organizaciji Dubrovačkih muzeja i udruge Sve ostalo je glazba, u sklopu projekta „Druga strana povijesti, prezentacija multimedijalne aplikacije o fortepijanu iz Kneževoga dvora predstavljena je večeras u Kneževome dvoru. Aplikacija će se nalaziti na ekranu info kioska, koji će se nalaziti u Kneževome dvoru, a u sklopu koje će se moći istražiti više o povijesti ovoga instrumenta, kao i, između ostaloga njegovoj restauraciji.

Više o povijesti instrumenta kazala je voditeljica Kulturno.povijesnog muzeja Vedrana Gjukić-Bender. Rekla je da je ovaj fortepiano nastao u Beču oko 1790. godine od strane Gabriel Anton Waltera. Dodala je kako je tijekom 2005. godine glazbeni mehanizam fortepijana u potpunosti obnovljen u Oberndorfu blizu Salzburga pa mu je restaurirano i kućište te je dubrovački fortepijano u potpunosti osposobljen za sviranje.

Ivana Jelača iz udruge Sve ostalo je glazba kazala je što je jako sretna što je ova aplikacija realizirana. Dodala je kako je projekt osmišljen kako bi se oživio instrument.

- Ovo je iznimno vrijedan eksponat, koji je osposobljen za sviranje. U čitavom svijetu očuvano je oko petnaestak Walterovih fortepijana. On je izrađivao i orgulje te čembala, ali fortepijano je poseban. kad ovdje vježbam, posjetitelji muzeja dolaze u glazbenu dvoranu i gledjau ovaj eksponat. Pitaju je li to čembalo, o čemu se radi... - kazala je Jelača, zahvalivši se svima zaslužnima za realizaciju projekta.

Za tehničku realizaciju aplikacije zaslužna je tvrtka Novena iz Zagreba. Više o tom, dakle tehničkom aspektu kazao je direktor tvrtke Ervin Šilić, koji je prezentirao rad aplikacije koja predstavlja ovo raritetno glazbalo.
.
V.S.