Četvrtak, 11 Veljača 2021 18:00

Predstavnici Baskijskog kulinarskog centar u radnom posjetu Dubrovniku

Na projektu „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“ izuzetno je dinamično posljednjih dana. Predstavnici Baskijskog kulinarskog centra, tehničkog partnera na projektu, posjetili su Dubrovnik kako bi s partnerima projekta uspostavili suradnju te definirali smjernice za daljnji rad.

Nakon što je župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom župana Žaklinom Marević ugostio predstavnike Baskijskog kulinarskog centra, uslijedili su strateški sastanci s predstavnicima Sveučilišta u Dubrovniku, partnerskih hotelskih kuća, kao i susret s partnerskim školama. Osim sastanaka, održana je i dvodnevna radionica na kojima su sudjelovali nastavnici Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.

Kako bi djelovanje Baskijskog kulinarskog centra, tehničkog partnera na projektu, bilo korisnije potrebno je prije svega dobiti uvid u stvarno stanje tržišta rada. U ovoj fazi naglasak je na razvoju programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja.

Gospodarstvenici su tu kako bi pružili povratne informacije i relevantan uvid u trenutno stanje na tržištu rada dok će Sveučilište u Dubrovniku provoditi analizu obrazovnih potreba tržišta rada.

Uz smjernice s tržišta velika važnost je i na suradnji s partnerskim školama s kojima se razgovaralo o potrebama koje imaju kao i koracima koje je potrebno poduzeti u narednih nekoliko mjeseci.

Predstavnici Baskijskog kulinarskog centra održali su i radionice u sklopu kojih su podijelili primjere dobre prakse u Europi i ostatku svijeta. Tema prve održane radionice odnosila se na motivaciju nastavnika kao i na izradu kvalitetne strategije rada RCK DU dok je svrha druge radionice bila timski rad u rješavanju izazova i problema kao i prilagodba učenja prema potrebama tržišta. 

Nakon intenzivnih sastanaka predstavnici Baskijskog kulinarskog centra ističu iznimno zadovoljstvo posjetom te dosadašnjom suradnjom s ostalim partnerima. Naglašavaju kako je nužno nastaviti s intenzivnim radom na svim aktivnostima te iskoristiti uistinu veliki potencijal projekta.
Dodatno ističu kako je uz iznimno zanimljive i sveobuhvatne aktivnosti potrebno sagledati i širu sliku te razmišljati dugoročno i o povećanju prostornih kapaciteta same Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik.
Ovo je tek početak suradnje s Baskijskim kulinarskim centrom. U daljnjim koracima naglasak je na razvoju programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja u regionalnom centru kompetentnosti te praktičnim edukacijama.

dpp