Nedjelja, 26 Studeni 2023 16:10

PRIMORSKO ŽENSKO KOLENDAVANJE UVRŠTENO NA LISTU ZAŠTIĆENIH NEMATERIJALNIH DOBARA HRVATSKE

Mato Katičić Mato Katičić Foto: dpp

„Dragi prijatelji i zaljubljenici u folklor dubrovačkog kraja, punog srca, vrlo simbolično na današnji dan, na sv. Katu, htio bih vam priopćiti da je stara tradicija ženskog kolendavanja na području Stonskog primorja, točnije župe sv. Vida i Modesta Smokovljani, uvrštena na nacionalnu listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.” - napisao je na svom FB profilu Mato Katičić koji je, i sam kaže, uz brojne suradnike radio i napokon s velikom srećom i zadovoljstvom dočekao da se i ova primorska baština, uz primorsko kolo Linđo, smjesti na zasluženo mjesto.

„Želio bi se ponajprije zahvalit Ministarstvu kulture i medija RH što je prepoznalo tu inicijativu, etnologinji dr. sc. Lidiji Bajuk koja je sa mnom provela nekoliko terenskih istraživanja i podnijela prijavu za zaštitu, te višem kustosu etnologu Ivici Kipre koji je svojim stručnim savjetima i pomoći oko prijave doprinio zaštiti.” - naveo je Katičić.

„Najveća zahvala ipak ide svim dragim ljudima, starim kazivačima (Kati Lepeš, Klari Vojvodić, Ivu Lepešu i pokojnim Kati i Matu Oblizalo, Jeli Oblizalo, Ani Morđin, Mari Katičić, Mari Asturić, Mari Šimunović, Stani Lujo, koji su kroz svoja svjedočanstva dali potvrdu još živućoj tradiciji te mojim pjevalicama i svim članovima iz KUD-a koji su uvijek bili spremni prikazat pomognuti daljnje održavanje ove naše pradjedovske tradicije....” - napisao je Mato Katičić.

dpp