Petak, 24 Svibanj 2024 22:48

PRIPREMA SE ZONA POSEBNOG REŽIMA PROMETA

U Ulici Vladimira Nazora započelo je postavljanje opreme za infromiranje vozača o prometovanju u zoni posebnog prometnog režima. Uređuje se pješačka staza od magistrale do plaže u Brsečinama. Završeni su radovi na uređenju ceste u Dračevu selu.

POSTAVLJA SE OPREMA ZA INFORMIRANJE VOZAČA O ZONI POSEBNOG PROMETNOG REŽIMA

Nakon što je Grad Dubrovnik, prvi u Hrvatskoj, donio odluku o uspostavljanju zone posebnog prometnog režima u kontaktnoj zoni zaštićene povijesne jezgre, u Ulici Vladimira Nazora započeli radovi na izradi temelja za ugradnju potrebne opreme.

Temelji za konzolne nosače za velike LED ekrane za informiranje vozača o ulasku u Zonu posebnog prometnog režima bit će postavljeni na šest lokacija. Na ekranima će se emitirati različite poruke o zoni posebnog prometnog režima, ali i brojne druge informacije korisne posjetiteljima. Oprema služiti kao novi Smart City alat za upravljanje tokovima posjetitelja i njihovu disperziju.

Osim u Ulici Vladimira Nazora, temelji za LED ekrane bit će postavljeni U u Ulici Pera Bakića, na Splitskom putu te Zagrebačko i ulicama Pera Čingrije i Andrije Hebranga.

tjedni 240524 2 min

Donošenjem Odluke o uvjetima ulaska, prometovanja i izlaska vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno - povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni, Grad Dubrovnik će na trajno održiv način riješiti problem prevelikog prometnog opterećenja oko povijesne jezgre, s glavnim fokusom na potrebe građana, kvalitetu života i zaštitu baštine. U konačnici, uvođenje ove zone utjecat će i na najbolje iskustvo posjetitelja te doprinijeti trajnoj održivosti.

S primjenom Odluke započet će se 1. rujna u testnoj fazi, a od 1. siječnja 2025. primjenjivat će se u punom opsegu, uključujući prekršajne odredbe i naplatu kazne. Posebni uvjeti za prometovanje zonom vrijedit će od 1. ožujka do 30. studenoga, dok će preostala tri mjeseca ulaz i prometovanje biti bez ograničenja.

Implementacija posebne zone prometa u skladu je i sa smjernicama UNESCO-a, Plana upravljanja i strateškog projekta Poštujmo Grad.

PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE; UREĐUJE SE STAZA OD MAGISTRALE DO PLAŽE U BRSEČINAMA

Grad Dubrovnik započeo je s uređenjem pješačke staze od magistrale do plaže u Brsečinama. Riječ je o projektu kojeg su stanovnici ovog Mjesnog odbora izglasali u okviru prošlogodišnje participacije građana u kreiranju gradskog proračuna.

Nakon čišćenja uslijedit će iskopi temelja za postavljanje stupova javne rasvjete sa solarnim svjetiljkama. Uređenjem će staza biti sigurna za kretanje stanovnicima i turistima.

tjedni 240524 3 min

Grad Dubrovnik, inače, nastavlja realizaciju brojnih projekata uvrštenih u ovogodišnji gradski proračun, a koje su građani izabrali u 2023. godini kroz projekt participativnog budžetiranja. U Mrčevu je u tijeku obnova krova na bivšoj Osnovnoj školi Mrčevo koji građani koriste kao društveni dom, a početkom ožujka krenula je nova linija u gradskom prijevozu „Neboderko“ koja nebodere u Gružu povezuju s poslovnim centrom grada.

Projekt Participativno budžetiranje pokrenut je 2023. s ciljem razvoja participativnog proračuna i uključivanja građana Dubrovnika u proces donošenja odluka u svojoj sredini. Sudjelovalo je 1 144 građana koji su birali između 131 projektna prijedloga, a odabranih 25 u procesu je realizacije.

SANIRANA CESTA U DRAČEVU SELU

Završeni su radovi na sanaciji nerazvrstane ceste u Dračevu selu, gdje je asfaltirano ukupno 500 metara četvornih postojećeg puta. Radovi su obuhvatili uklanjanje površine asfaltnog kolnika te dio betonskog, pripremu podloge te izradu novog asfaltnog zastora.

tjedni 240524 1 min

Uređenjem ove dionice Grad Dubrovnik osigurao je lakši i sigurniji pristup obiteljskim kućama u Dračevom selu u Rijeci dubrovačkoj. Ukupna vrijednost radova iznosi 33.000 eura s PDV-om, a izvela ih je tvrtka Dubrovnik ceste.

Grad Dubrovnik