Utorak, 21 Siječanj 2020 20:45

Prosvjed protiv 5G tehnologije i u Dubrovniku

Prosvjed protiv uvođenja 5G tehnologije održat će se i u Dubrovniku, u subotu, 25. siječnja od 11 do 12 sati ispred Sponze. Prosvjed organizira građanska inicijativa „Stop 5G Croatia”, a kao dio međunarodnog pokreta „Stop 5G International”.

„Diljem svijeta građani se suprotstavljaju agresivnom uvođenju 5G tehnologije, koju, u želji za što većim i bržim profitom, nameću industrija i korporativni lobiji zanemarujući pri tom zdravstvene i sve druge potencijalne rizike. „5G Global Protest Day” inicijativa je „Stop 5G International” pokreta i prilika građanima diljem svijeta da organiziranim prosvjedima iskažu svoje neslaganje s ishitrenim uvođenjem tehnologije za koju se ne može tvrditi da je sigurna po ljudsko zdravlje, te biljni i životinjski svijet.” - navode iz građanska inicijative „Stop 5G Croatia".

Prosvjedni skupovi, osim u Dubrovniku, u Hrvatskoj će se održati, u isto vrijeme, u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Karlovcu i Osijeku 25.siječnja od 11 - 12 sati.

„Na moguće posljedice nesmotrenog uvođenja 5G tehnologije upozoravaju vodeći svjetski znanstvenici, koji se bave biološkim učincima zračenja radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja. Oni su uputili dramatičan apel UN-u i WHO-u u kojem upozoravaju da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi prije nego li se znanstveno ne utvrde moguće posljedice na zdravlje ljudi i ekosustave. Apel je potpisalo preko 252 znanstvenika iz četrdesetak zemalja, koji su zajedno objavili više od 2000 stručno recenziranih znanstvenih radova s tog područja.” - piše u priopćenju inicijative „Stop 5G Croatia”.

„Povrh svega već postojeća infrastruktura za 4G u Hrvatskoj je većinom potpuno ilegalna, bez nadzora i pravila, bez potrebne legislative i dozvola. Većina baznih stanica i antena teleoperatera po Dubrovniku je potpuno ilegalna, bez dozvola i prijava radova, a unatoč prijavama i informacijama koje su o tome dobili, niti Grad Dubrovnik niti građevinska inspekcija nisu reagirali! Šutnja i izostanak reakcije nadležnih institucija unatoč ilegalnim radnjama privatnih korporacija je veoma zabrinjavajuća svakodnevica u Dubrovniku i u Hrvatskoj. Nitko od lokalne samouprave, a ni ministarstva zdravlja, nema evidenciju gdje su sve postavljene bazne stanice jer nitko nije pratio aktivnosti teleoperatera, a sada se želi na takvu postojeću infrastrukturu samo uvesti 5G preko noći i dodati još tisuće antena i baznih stanica bez postojanja istraživanja i dugoročnih studija na utjecaj zdravlja ljudi.” - piše također u priopćenju u kojem se napominje kako Inicijativa prosvjedom ne pokazuje da je isključivo protiv razvoja tehnologije, „ali ako se nove tehnologije primjenjuju stihijski, bez istraživanja, pravila i ikakvih kodeksa, onda smo protiv takve vrste korporativnog nasilja i hegemonije”, stoji u priopćenju.

dpp

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019