Ponedjeljak, 11 Listopad 2021 01:38

Revelin: Hilje svjedočila na suđenju Vlahušiću; nije ga teretila

Piše:

Suđenje bivšem gradonačelniku Andru Vlahušiću za aferu Revelin na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je krajem rujna svjedočenjem pročelnice za kulturu Ane Hilje. Ona u iskazu, koji Dubrovnikpress.hr ima u posjedu, Vlahušića nije teretila. Kada je tvrđava Revelin dana u zakup obrtu Afrika, Hilje se nije mogla sjetiti, ali je sudu potvrdila da je ideja o zakupu Revelina došla od Vlahušića. Navela je kako je ta ideja raspravljena s tadašnji Upravnim odjelom za nekretnine te istaknula kako zakup Revelina nije bio u ingerencija Upravnog odjela za kulturu.

Je li bilo razgovora da se u zakup da cijela tvrđava ili samo jedan njezin dio, Hilje se nije mogla sjetiti, ali je kazala da se sjeća kako je taj prostor koristio Dubrovački simfonijski orkestar pa je bilo govora da oni mogu i dalje ostati i koristiti taj prostor.

O zakupu Revelina, svjedočila je Hilje, na kolegijima tadašnjeg gradonačelnika Vlahušića i pročelnika razgovaralo se duže vrijeme, a dodala je kako se razgovaralo i o tome koliki su troškovi održavanja tvrđave kao i da od same tvrđave rade male prihode pa bi trebalo naći nekakav način da se na tome zaradi, točnije, da se mogu pokriti troškovi održavanja tvrđave, a da i Grad ima nekakvu zaradu.

Tvrđavom je u to vrijeme, navela je Hilje, upravljao Upravni odjel za gospodarenje nekretninama. Nije se mogla sjetiti je li se razgovaralo o naplati nekakvih ulaznica za tvrđavu, a nakon što joj je tužiteljica predočila što je o tome svojevremeno rekla DORH-u, Hilje je kazala kako se na kolegijima razgovaralo o ulaznicama za Revelin.

O natječaju za zakup Revelina kazala je:

„Sjećam se da je bio raspisan natječaj za davanje u zakup Revelina, ali se ne mogu sjetiti kada je to bilo. Pretpostavljam da sam to navela kad sam davala prvi iskaz. Sad se zaista ne sjećam. Kad me pitate jesam li sudjelovala u ovom natječaju, mogu kazati kako nisam ja u tome sudjelovala niti sam sastavljala, niti je to bilo u mojoj ingerenciji.” - rekla je Hilje.

Iako je i sama bila članica, nije se mogla sjetiti tko su bili ostali članovi Povjerenstva za otvaranje ponuda za natječaj za zakup Revelina. Sa sigunošću se nije mogla sjetiti ni tko je odlučio koji dio tvrđave će ići u najam.

„Zaista se sada ne mogu sjetiti tko je odlučio koji dio tvrđave ide u zakup. Mislim da je tu odluku donio gradonačelnik u dogovoru s Upravnim odjelom za upravljanje nekretninama, ponavljam, u to nosam sigurna.” - rekla je Hilje.

Nije se mogla sjetiti ni nekih drugih detalja.
„Ne mogu se sada sjetiti je li vođen zapisnik prilikom otvaranja ponuda, ako jest onda su to trebali voditi kolege iz Upravnog odjela za upravljanje nekretninama.” - svjedočila je Hilje.

Kazala je kako se tvrđava Revelin sastoji od tri etaže i terase te navela kako je na donjoj etaži bila useljena izložba Arheološkog muzeja, a prije je bio zapušten prostor za skladištenje pa je na prijedlog gradonačelnika to dano na korištenje Arheološkom muzeju.

„Na gornjoj etaži nalazi se WC, a na trećoj je velika dvorana, a radi se o reprezentativnom prostoru koji je koristio Dubrovački simfonijski orkestar, a povremeno i neki drugi umjetnici. Želim naglasiti kako se to uglavnom koristilo u zimskom razdoblju budući da okrestar ljeti svira na otvorenom prostoru.” - kazala je Hilje.

Navela je kako zaista ne zna koliki su bili godišnji troškovi održavanja Revelina jer to nije bilo vezano uz njezin odjel, ali je dodala kako se govorilo da se radilo o izdašnim iznosima. Te je troškove, istaknula je, snosio Grad.

„Ove organizacije koje sam ranije spomenula, muzej, simfonijski orkestar i druge javne ustanove Grada, na niti koji način nisu sudjelovale u plaćanju godišnjeg održavanja tvrđave Revelin.” - rekla je u iskazu Hilje.

Kazala je kako ne zna kad je osnovan Multimedijalni muzej, ali i dodala kako zna da je da je njegovo osnivanje inicirao gradonačelnik u dogovoru s intendantom Ljetnih igara.

„Tu se nije radilo o ustanovi već o multimedijalnoj izložbi koja je bila postavljena na drugoj etaži gdje su bili WC-i. Zaista mi nije poznato tko bi koristio terasu tvrđave Revelin.” - rekla je Hilje.

„Nemam saznanja kako je tekao najam prostora tvrđave Revelin turističkim agencijama prije sklapanja ugovora o najmu s obrtom Afrika. To nije bilo u opisu mog posla. Također, nemam saznanja koliko je stajao najam od prostora za obavljanje određenih večera ili slično. Isto tako nemam saznanja tko bi plaćao čišćenje tvrđave nakon što bi bile održane nekakve priredbe. Što se tiče bilo kakvih troškova vezanih za tvrđavu Revelin, zaista nemam saznanja koliki bi oni bili.” - navela je Hilje.

Odgovorila je i na pitanje je li se što promijenilo u tvrđavi nakon što je obrt Afrika dobio zakup.

„S gledišta Upravnog odjela za kulturu nije se ništa promjenilo jer je Simfonijski orkestar i dalje povremeno koristio taj prostor za svoje potrebe. Kao svaki građanin, a i zaposlenik Grada, znam da su se u tvrđavi Revelin organizirali i drugi događaji. Detalje o tome ne znam, to bi trebao više znati Odjel za upravljanje nekretninama i druge javne ustanove su nastavile koristiti za svoje potrebe prostor tvrđave nakon sklapanja ugovora o najmu s obrtom Afrik. Sada se zaista ne mogu sjetiti jesu li se još kakve druge ustanove koristile tim prostorom.”- kazala je.

„Nakon što je obrt Afrika dobio na natječaju u najam tvrđavu, prema razgovorima s kolegama kao i na kolegijima, čula sam da je i nakon sklapanja ovog ugovora tvrđava i dalje imala komercijalni najam. Znam da su objavljivali agencije. Ponavljam, detalje o tome ne znam.” - svjedočila je Hilje,

Navela je da su se prihodi od Revelina, nakon što je dan u najam, znatno povećali. Koliko, nije znala odgovoriti.

„Kada me pitate vezano za financijske učinke tvrđave Revelin prije i nakon sklapanja ugovora o zakupu s obrtom Afrika, mogu kazati kako detalje ne znam ali na kolegijima kolege su spominjale kako su nakon sklapanja ugovora s obrtom Afrika prihodi bili višestruko veći.” - rekla je.

Kazala je i kako DSO u tvrđavi ima svoje prostore koji su fizički povezani s glavnom dvoranom Revelina. Rekla je i da je sve troškove prostora za DSO nakon što je obrt Afrika dobio u najam Reevlin, za Orkestar, kao i prije najma, snosio Grad Dubrovnik.

„Što se tiče troškova za dio gdje je bio smješten Arheološki muzej, također se nije ništa promijenilo, Što se tiče multimedijalne izložbe, nisam sigurna, ali mislim da se ni u tom dijelu nije ništa promijenilo.” - navela je.

„Ja ne znam je li prostor nakon sklapanja ugovora s obrtom Afrika imao preko dana probe koje su obavljali određeni umjetnici, a navečer je bio koncert, međutim pretpostavljam da je to moglo biti tako s obzirom da je novi zakupac imao sluha prema kulturnim djelatnostima prema gradu Dubrovniku i uvijek nam je izlazio u susret.” - kazala je Hilje.

Nije se mogla sjetiti je li bila na otvaranju Revelina nakon što ga je u zakup dobio Lukša Franković, ali je istakla kako j u tom prostoru bila više puta nakon otvaranja

„Nakon otvaranja sam u više navrata bila u tom prostoru, ono što sam vidjela je se da se ne može usporediti kakav je taj prostor bio prije i nakon uređenja, dvorana je moderno uređena te mogu kazati kako je to uređenje jedan uspješan spoj modernog i baštine. Ono što još mogu istaknuti kako je prilikom uređenja prostora nadzor vršila konzervatorska služba, a sve kako se ne bi uredilo nešto što ne bi bilo u skladu s njihovim pravilima.” - rekla je Hilje.

Navela je kako je Revelin otkad je dan u najam, znatno pridonio turističkoj ponudi Grada.

„Nakon što je ovaj prostor preuzeo obrt Afrika, mogu kazati kako se vezano uz kulturna događaja nije ništa posebno promijenilo budući da su se kulturna događanja mogla nesmetano održavati u tvrđavi. U odnosu na turistički dio, mogu kazati kako je ovaj klub bio veliki doprinos dubrovačkom turizmu, obzirom da je Dubrovnik turistički grad, a ovaj klub je bio jedini, a i danas je jedini u koji se može doći i zabaviti.” - rekla je Hilje.

„Što se tiče izložbi u prostoru tvrđave u kojoj su bili arheološki muzej o multimedijalni centar, mogu kazati kako su oni naplaćivali ulaznice za izložbe, a novac je išao u proračun Grada Dubrovnika.” - rekla je.

Kad me pitate za primjer kada su Dubrovačke ljetne igre i kada je dubrovački simfonijski orkestar organizirao koncerte da li naplaćuje ulaznice i koji iznos od ulaznica ide, mogu kazati kako sam organizator tj. orkestar naplaćuje ulaznice i taj novac ide njemu. Točnije, radi se o vlastitom prihodu ustanove.” - rekla je Hilje.

Navela je kako se u Dubrovniku muzejsko- galerijske ustanove moglo se obilaziti kupnjom Dubrovnik Carda te kako s njima turisti mogu ući na sve izložbe kojima je osnivač Grad dok iznos od prodaje kartice ide u proračun Grada Dubrovnika. S tim karticama se, dodala je, moglo ući i na izložbe muzeja koji su bili u Revelinu.

Svjedočeći u aferi revelin, pročelnica za kulturu Ana Hilje istaknula je kako je Dubrovnik Card zaživio 2010. godine na inicijativu Andra Vlahušića te da da do 2019. Grad Dubrovnik od te kartice zaradio 100 milijuna kuna.

Iduće ročište na kojem je za svjedoka pozvan Zdravko Bujak, zakazano je za 30. studenoga.