Srijeda, 30 Studeni 2022 16:16

Sajam razmjene korištenih predmeta u petak u Lazaretima; donesite igračke, knjige, odjeću, obuću, nakit...

Za donesene predmete dobit ćete bonove za razmjenu, što znači koliko predmeta, toliko bonova Za donesene predmete dobit ćete bonove za razmjenu, što znači koliko predmeta, toliko bonova Foto: Grad Dubrovnik

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Sunce“ u petak od 14 do 19 sati organizira Sajam razmjene korištenih predmeta u Lazaretima za sve zainteresirane građane Dubrovnika.

- Cilj Sajma razmjene je razvijanje svijesti kod građana o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja. Zato molimo građane da na Sajam donesu do tri očuvana korištena predmeta poput odjeće, igračaka, knjiga, obuće, nakita i ukrasa koje namjeravaju besplatno zamijeniti. Donesite predmete koji vam više ne trebaju razmijenite ih i tako pronađite poklon za nadolazeće blagdane potpuno besplatno. – poručila je organizatorica Sajma Lina Vuletić iz udruge „Sunce“.

Sajam će funkcionirati na način da se na ulazu u Lazarete predaju doneseni predmeti i to najviše tri. Za donesene predmete dobit ćete bonove za razmjenu, što znači koliko predmeta, toliko bonova. Na sajmu će biti izloženi predmeti svih sudionika i koji se mogu mijenjati za bonove.

Prema dostupni podacima u Republici Hrvatskoj se prosječno proizvede 454 kg otpada po glavi stanovnika godišnje, dok na razini EU te brojke dostižu i preko 500 kg otpada. Prenamjena i ponovna upotreba starih predmeta neophodna je želimo li smanjiti količinu otpada koji svakodnevno stvaramo. 

- Kako bismo doprinijeli smanjenju nastanka otpada i korištenja jednokratnih predmeta, na Sajmu neće biti dostupne plastične vrećice. Potičemo građane da ponesu vlastite torbe ili višekratne platnene vrećice u koje će spremiti predmete sa razmjene. Imate li u svom domu onu jednu ladicu punu raznih stvarčica koje nepotrebno zauzimaju mjesto, čekaju neka bolja vremena, ali podsvjesno znate da ih ipak nećete nikada koristiti? Već danas ih spremi u višekratne vrećice koje ćeš odnijeti na Sajam razmjene u Lazaretima u petak. - poručila je Lina Vuletić.  

dpp