Petak, 13 Rujan 2019 12:34

Savjeti za komforniji lignjolov

Piše:

U hladnijem dijelu godine većina sportsko- rekreativnih ribolovaca lovi lignje. Zato je na početku tog perioda pravo vrijeme za nekoliko savjeta o tome kako udobnije i lakše loviti te glavonošce.

Kod nas se olignje najčešće love „preko prsta“ skosavanjem s dva pribora spuštena preko bokova plovila. U takvom lovu osim glavonožaca strada i plovilo, najviše njegov uzdužni gumeni bokoštitnik. Naime, dugotrajnim skosavanjem struna u gumu ureže utore. Osim što ih je ružno vidjeti, ti utori mogu biti i pogubni za strunu u trenutku kontriranja olignjima.
bokobranlignji1309
Da bi se sve to izbjeglo dovoljan je koma rebraste, tzv. grkljan cijevi kakva se koristi u građevinarstvu. Kao što se vidi na fotografiji, uzdužno razrezanu cijev treba nataknuti na bokoštitnik tamo gdje preko njega prelazi struna. Cijev unutarnjeg promjera četiri centimetra je idealna za zaštitu bokoštitnika većine plovila.

Plovilo, ali i ribolovca te odjeća na njemu nužno je štititi i od crnila koje lignji te sipa kao prilov u lovu često ispuštaju kad dospiju iznad površine.

Najjednostavije je to uraditi tako da se ulov u plovilo unosi tek kad ugine. Osim brzog ubijanja, o čemu ćemo u posebnom tekstu, to je najlakše raditi tako da se lovina položi i držati u posudi koja je montirana na bok plovila.

Osim na plovilu i odjeći, crnilo je nepoželjno i na varalici za lov oliganja. Naime, da bi uspješno lovio, varalica i iglice na njoj moraju biti čisti, jer ako je na njima trava, sluz, pogotovo crnilo ili otkinuti komad kraka prethodno ulovljene, lignje ga najčešće neće napasti!

Čišćenje je najlakše obaviti četkicom za zube, najbolje s onom koja je prilagođena za još jednu funkciju- ispravljanje iglica koje su se iskrivile zbog zapinjanja za dno ili tvrde predmete na njemu. Prilagodbu je vrlo lako i brzo obaviti. Osim četkice potreban je i potrošeni široki metalni uložak kemijske olovke. Iz njegovog se vrha ukloni kuglica brušenjem brusnim papirom ili finom turpijom, čak i onom za nokte. Zatim se uložak nabije na njegovom unutarnjem promjeru prilagođeni rukohvat četkice i alat je spreman za upotrebu!
cetkicalignji1309

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019