Srijeda, 19 Rujan 2018 19:55

SDP bi uveo građanski odgoj u gradske i županijske škole

Piše:

Županijska organizacija SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije i Gradski odbor SDP-a Dubrovnik predložit će da se u škole kojima je osnivač Županija dubrovačko-neretvanska, ali i one kojima je osnivač Grad Dubrovnik uvede predmet građanski odbor i obrazovanje. Više o inicijativi rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predsjednik županijskog SDP-a Krešimir Kuran, predsjednik dubrovačkog SDP-a Jadran Barač te članovi županijskog SDP-a profesorica Silvija Pećanac Bačić, učiteljica Marija Šegedin te profesor Ivan Plantić.

- Taj projekt kao izvannastavna aktivnosti je krenuo od Grada Rijeke. Sad su se uz cijelu Primorsko-goransku županiju i Istarsku županiju projektu priključili i Grad Sisak te Grad Osijek. Mi ćemo predložiti na sljedećoj sjednici Županijske skupštine da se nađe točka o uvođenju ovog predmeta. Bitno je reći da ovaj predmet, kojega bi onda DNŽ trebala ponuditi školama kojima je osnivač, nije obavezan. Sami bi školski odbori i učiteljska vijeća odlučili hoće li uvesti tu aktivnost za učenike petih i šest razreda, kao uostalom i sami roditelji i djeca. Za škole to ne bi bio trošak jer bi DNŽ trebala snositi organizacijski i financijski dio na svojim leđima. Ali, i za DNŽ ne bi trebao biti prevelik trošak, Grad Rijeka je osigurala resurse za provođenje aktivnosti i daje ih besplatno jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Uz ovaj predmet djecu učimo njihovim pravima i obavezama, ali i solidarnosti. - kazao je Kuran.

- I mi ćemo ovu inicijativu predložiti na nekoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća. Odgoj i obrazovanje jedna je od temeljnih vrijednosti, ugroženo je od strane politike i vjersko-ideoloških grupacija koje nastoje ugroziti osnovne civilizacijske vrijednosti. Odgoj je jedan od najvećih izazova i nužne su promjene. Odgoj i obrazovanje ne smiju biti predmetom politike. - rekao je Barač.

Učiteljica Marija Šegedin kazala je kako se uz ovaj predmet djeca uče kako biti odgovorni građanin. Dodala je kako postoji priručnik prema kojemu se radi, autorice Lane Golob, naznačivši kako je on jako koristan i prepun zanimljivih tema. Profesorica Silvija Pećanac Bačić poručila je kako mladi moraju postati aktivni i odgovorni članovi društva te biti sposobni djelovati za opće dobro demokratske vrijednosti, a što se, smatra ona, može lakše ostvariti uz uvođenje ovog predmeta.

Profesor Ivan Plantić objasnio je kako je učinjeno istraživanje nad djecom koja su pohađala građanski odgoj te onom koja ga nisu pohađala. Istaknuo je kako su njihovi stavovi startno po određenim životnim pitanjima bili gotovo jednaki. Po završetku pohađanja grašanskog odgoja, pojasnio je Plantić, "razlike o određenim životnim stavovima bile su vidljive".