Ponedjeljak, 19 Prosinac 2022 10:35

Šetnica ili cesta uz buduću zgradurinu na mjestu Vile Salvator, odlučit će građani

Šetnica ili cesta uz buduću zgradurinu na mjestu Vile Salvator, odlučit će građani Foto: dpp

Putem platforme Otvoreni Grad-Vox populi Grad Dubrovnik je otvorio anketu vezano za prijedlog uređenja dijela Ulice žrtava s Dakse. Kako je i najavio gradonačelnik Mato Franković, na ovaj način omogućit će se samim stanovnicima ovog područja da iznesu svoje mišljenje te sami odluče kako žele da izgleda prostor ispred njihovog kućnog praga.

Stoga, iz Grada Dubrovnika pozivaju stanare dijela Ulice Žrtava s Dakse da sudjeluju u anketi koja je otvorena 24 sata od večeras u ponoć te iznesu svoje mišljenje.

„Anketa je podešena na razinu kućnog broja, što znači da je omogućeno sudjelovanje stanovnicima adresiranim na kućnim brojevima Žrtava s Dakse br. 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14 i 16.” - navode danas iz Grada Dubrovnika.

„Budući je platforma Otvoreni Grad prvi sustav u Republici Hrvatskoj koji omogućuje direktno sudjelovanje građana u upravljanju gradom te je za navedeni alat potrebna autentifikacija putem sustava e-građanin Grad Dubrovnik je prethodno stanovnicima na kućne adrese uputio korisničke upute te je za vrijeme trajanja ankete osigurao tehničku pomoć stanovnicima koji u slučaju poteškoća s prijavom mogu nazvati na broj telefona 020 351 716. Svi zainteresirani građani anketi mogu pristupiti putem web stranice: https://voxpopuli.edubrovnik.hr” - navode također iz Grada.

Uređenje dijela Ulice žrtava od Dakse iako nije sukladno GUP-u, odnosi se na izgradnju nove ceste. Naime, vlasnik koji je kupio vilu Salvator, odlučio je srušiti, te prema projektu arhitekta Zvonimira Franića izgraditi dvojnu poslovno-stambenu zgradu s podzemnim garažama. Prostor ispred Vile Salvator je inače šetnica, odnosno pješačka zona koju bi vlasnik rekonstruirao o svom trošku, ali ne s ciljem da uredi šetnicu, već da je pretvori u cestu kako bi imao kolni prilaz svom dvojno stambeno-postovnom prostoru kojega sada na tom prostoru nema.

Prijedlog odluke kojim je šetnica mimo GUP-a trebala biti pretvorena u cestu gradonačelnik Mato Franković nakon rasprave povukao je s dnevnog reda posljednje sjednice Gradskog vijeća. Najavio je tada kako će među stanovnicima Ulice žrtava Dakse provesti anketu, te potom opet tu točku staviti na dnevni red iduće sjednice.

Inače je sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika zakazana za 27. prosinca, a na dnevnom redu nema prijedloga odluke kojom se šetnica kod Vile Salvator pretvara u cestu.

nm