Četvrtak, 09 Rujan 2021 14:38

Skupština TUP -a nije prihvatila ponude za kupnju, već samo dopustila ponuđačima uvid u poslovanje tvrtke

Piše:

Na adresu TUP -a stigla su tri pisma namjere za kupnju posljednje dubrovačke tvornice. Pisma namjere uputila su tri poslovna subjekta kojima je Skupština društva dozvolila dubinski uvid u poslovanje tvrtke, a ne kako su pojedini mediji objavili, prihvatila ponude. Među pristiglim ponudama svakako je najzanimljivija ona Jaroslava Trešnaka, jednog od najbogatijih Čeha. Trešnak inače nije nepoznat hrvatskoj javnosti i već je ulagao u Hrvatsku. Tako je u Rijeci nedavno hotelski kompleks Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa.

Druga ponuda pristigla TUP -u je ona tvrtke See Capital Partner čiji su osnivači i članovi društva Bruno Georgiev, Ivan Valentić, i odvjetnik Oleg Uskoković.

Valentići i Uskoković već su gradili po Dubrovniku. Valentići na glavici Babina kuka i kod Robne kuće Minčeta gdje imaju Hotel Porto. Odvjetnik Uskoković pojavljuje se i u Slezakovim tvrtkama koje su gradile i još će graditi na užem području grada.

Treća ponuda pristigla TUP -u je od tvrtke Elektroprojekt iza koje stoji izvjesni Mario Sabolić, vlasnik nekoliko tvrtki od koji su neke aktivne, a neke brisane iz sudskog registra. Sabolić ima tvrtku u Dubrovniku registriranu za ugostiteljstvo i usluge te putničku agenciju s adresom u povijesnoj jezgri.

Navedenim tvrtkama Skupština društva TUP dozvolila je izradu dubinskog screeninga u tvrtki u trajanju od tri mjeseca. Razdoblje je to u kojem će tvrtke zainteresirane za kupnju TUP-a procijeniti hoće li se ili ne uopće upustiti u kupnju posljednjeg dubrovačkog tvorničkog kompleksa. Skupština TUP -a u konačnici će neku od ponuda prihvatiti ili odbiti.

Inače, među tri pristigle ponude najveća je ona češkog biznismena Trešnaka, ali je još uvijek daleko od stvarne vrijednosti TUP -ova zemljišta u Gružu.

Naime, dok Čeh za zemljište koje je građevinsko za svom potrebnom infrastrukturom nudi 10 milijuna eura, banka je to zemljište procijenila na najmanje 15 milijuna eura.

TUP -ovo zemljište u Gružu, prostire se na 9 800 kvadratnih metara dok u poslovnoj zoni u Komolcu imaju oko 15 000 kvadrata zemljišta te oko 4 000 kvadratnih metara poslovnih hala.

Neslužbeno se inače može čuti kako je Čeh na prostoru TUP -a u Gružu zainteresiran za izgradnju poslovno – stambenog kompleksa, a osim TUP -ova zemljišta zainteresiran je za kupnju Pivčeve zgrade i prostora unutar Solske baze.

Za otkup TUP -ova zemljišta brojni su investitori proteklih godina pokazivali interes, no ponude koje su pristizale uvijek su bile puno niže od stvarne vrijednosti TUP -ova atraktivnog kompleksa. Na koncu konca zbog malverzacija s TUP -ovim zemljištem na dubrovačkom sudu vodi se i sudski spor.

Koliko je atraktivno, ali i vrijedno TUP -ovo zemljište znaju i dubrovački gradonačelnici – bivši Andro Vlahušić i aktualni Mato Franković.

Obojica su naime namjeravala kupiti TUP -ovo zemljište u Gružu i Komolcu. Vlahušić je često isticao kako na prostoru TUP -a u Gružu treba biti novo kulturno središte Grada. No, kako se Vlahušić na izborima 2017. nije mogao kandidirati za gradonačelnika ta je ideja ostala nerealizirana.

Za kupnju TUP -ova zemljišta i u Gružu i u Komolcu bio je zainteresiran i aktualni gradonačelnik Mato Franković, no cijena koju je tražio TUP za Grad Dubrovnik je navodno bila previsoka.
TUP -ovo zemljište u Gružu nije samo jedno od rijetkih preostalih na kojima je moguća izgradnja, već je iznimno vrijedno. Njegovim otkupom Grad Dubrovnik ne bi samo zadržao kontrolu nad izgradnjom na području Gruža koji je zapravo recepcija Grada već bi na tom zemljištu Grad mogao planirati i razvijati svoje sadržaje.

Ako je već izgubio prostor remize, mogućnost otkupa TUP-ova zemljišta Grad Dubrovnik trebao bi ozbiljno sagledati.