Petak, 23 Lipanj 2017 11:36

Smrznuta ješka; kako je odabrati…

Piše:

Jedan od većih problema sportsko - rekreativnih udičara tijekom najtoplijeg dijela godine jest kako mamce održati u koliko - toliko svježem stanju, kakvi su najprivlačniji većini riba. Od kvarenja ih čuvaju brojnim načinima. Najrjeđe zaleđivanje, iako u mnogim situacijama takvi mamci daju bolje rezultate od onih sačuvane na ostale načine. Osim toga, zaleđeni mamci imaju i drugih prednosti pa ih ne treba izbjegavati, osobito ne u najtoplijem dijelu godine kad su neusporedivo bolje rješenje od sumnjivo svježeg mamca.

Mnogi se mamci mogu zamrzavati, a neki se mogu i kupiti u takvom stanju. Kod nas je najbolje ponuda zamrznutih glavonožaca. Iz bogate ponude zamrznutih riba za mamčenje su pogodne one iz skupine plave ribe: srđela i vrnut, skuša. Od rakova nude se repovi škampa i kozica, dok je ponuda školjki svedena na očišćene mušule, dagnje. Što, kako i kada odabrati iz te ponude?

Pri kupovini zamrznute ribe, treba obratiti pozornost na nekoliko znakova njene kvalitete. Prvo treba provjeriti koliko je dugo zamrznuta. Naime, vrnut i sve druge plave ribe, koje imaju veliki postotak ulja, već nakon tri mjeseca u zamrznutom stanju gube na kvaliteti. Kod manje masnih riba taj period je duplo duži.

No, i ribe koje su kraće vrijeme bile u ledu mogu biti manje kvalitetne, ako je prošlo puno vremena između njihovog lova i zamrzavanja. Plave ribe zamrznute tako imaju mutne i po rubu krvave oči te puno krvi oko tkiva škrga. U periodu do smrzavanja meso im ispušta krv, sokove i ulje koji ga čine atraktivnim ribama, pa će znatno izgubiti na kvaliteti. Poslije odmrzavanja bit će previše razmekšano i bezlično, te stoga teško za rezanje i postavljanje na udicu, što je inače glavni problem sa zamrznutom plavom ribom-mamcem. 
oociscensmrz2Na kvalitetu mesa zamrznute ribe utječe i gdje je, odnosno na kojoj je temperaturi ulovljena. Bolja je ona ulovljena u hladnijem moru, odnosno hladnijem dijelu godine, a o čemu govori deklaracija na pakiranju.  

Meso kvalitetne zamrznute ribe ima prirodnu boju, ali je neizbježno da malo izblijedi. Malo je bljeđa i vanjština. Trbuh mora biti posve srebrnobijeli, a ne sa žutim odsjajem, koji je znak loše kvalitete.

Pri kupovini smrznutih riba treba paziti ima li u pakiranju tragova krvi i masnoće, što su gotovo sigurni znakovi da je riba bila barem djelomično odmrzavana i ponovo zamrznuta.

Vrnut je, bez dvojbe, najbolji izbor. Dobro se drži na udici, jedu ga sve ribe, dovoljno je velik da se može poslužiti i za lov najkrupnijih riba, može se koristiti cijeli, izrezan na komade i filete, čak i trake kožice. Podjednako dobre su i plavice, koje se nude pomiješane s vrnutom. Zbog žilave bočne linije odlično se mamči i zamrznuti širun, koji se doduše rijetko nudi na našem tržištu. Za izradu manjih mamaca, ali i primame, najbolje rješenje su srđele iz leda.

S glavonošcima je puno lakše jer zamrzavanjem najmanje gube na kvaliteti, posebice  čvrstoći. Zamrznuta lignja, koja se najčešće koristi, treba imati bijelo meso. Roza ili ljubičasta boja znak su da je bila odmrzavana, a i najmanja količina tamne tekućine ukazuje na to da je proteklo puno vremena između lova i zamrzavanja.

Kod zaleđene mušule znak kvalitete jest žuto-narančasta boja. Ukoliko je siva, znači da nije bila svježa u trenutku zamrzavanja. Po otapanju dagnje su mekše od svježih. Nešto se teže stavljaju na udicu i s nje lakše spadaju pri odbacivanju, odnosno povlačenju, a i sitne ribe, kojima nisu ciljano namijenjene, brže ih pojedu. Zato ih je najbolje mamčiti polu zamrznute- prije nego se posve odlede, odnosno totalno razmekšaju i pritom puste tekućine.  

Iz kupovine, ali i u ribolov, zamrznute mamce je najbolje nositi u transportnom hladnjaku ili, ako ih je manje, u termos boci. Bolje je kupiti manje, a najbolje pojedinačno pakiranje zamrznute ribe. Također, kad se ona uzima iz velikog pakiranja, bolje je uzeti onu dalje od centra jer je bila brže zaleđena, zbog čega je kvalitetnija.