Ponedjeljak, 30 Kolovoz 2021 11:53

Što je s tužbom Grada protiv Valamara Franković govorio na Vijeću odgovarajući Caporu

Uoči točke kojom će se izmjenama prostorno planske dokumentacije Valamaru omogućiti gradnja u kampu Solitudo, Đuro Capor (SJG) tražio je od gradonačelnika da Vijeće izvijesti što je sa sudskim sporom kojim Grad Dubrovnik od Valamara traži povrat 400 000 kvadrata zemljišta.

- Od 2017. nismo čuli nove informacije o tom sporu i smatramo neprimjerenim pokretati prostorne planove dok traje spor. To je zemljište od građana i očekujemo da će biti vraćeno. Popuštamo hotelskom lancu koji ne priznaje vlasništvo Grada Dubrovnika na Babinu kuku. - rekao je Capor, podsjetivši i da su parkirališne površine i ceste na Babinu kuku također gradske, ali im građani ne mogu pristupiti.

- S njima se sporimo i oko cesta koje su gradske i ne vidim da je interesu Grada da dok spor traje i dok su na česticama plombe da mi pokrećemo izmjene prostornih planova i mijenjamo namjene čestica prema planovima Valamara. - rekao je Capor.

Franković je Capora i srđevce prozvao da obmanjuju javnost.

- Konstantno obmanjujete javnost po starom modelu „ tri put slaži, istina ne važi”, toga se dobro držite jer je to u doktrini onog što zastupate. Istina je suprotna i odgovorit ću vam istinom. Tužbu je Grad podnio 3. kolovoza 2009. za povrat četiri čestice koje su hotel Lakroma i drugi hoteli. Tako postavljen zahtjev odbijen je presudom iz 2010. i po žalbi Grada presuda je ukinuta i vraćena na prvostupanjski proces. Tužbeni zahtjev je izmijenjen i Grad traži utvrđenje vlasništva na javnim površinama, nekih 80 000 kvadrata. Grad je predložio vještačenje koje je sud je prihvatio i spis je u fazi vještačenja. Sukladnu ishodu vještačenja Grad će urediti tužbeni zahtjev da se utvrdi vlasništvo na površinama koje su javne i dostupne građanima. - rekao je Franković.

Kazao je kako je Grad sve prometnice na Babinu kuku uknjižio kao svoje vlasništvo.

- Prometnica u Ulici Iva Dulčića je u cijelosti uknjižena na Grad, odvojak do Valamar Cluba također, odvojak do Lacrome, autobusno okretište i cijela cesta i parking kod Hotela Argosy. Uknjižili smo i cijelu Ulicu Vatroslava Lisinskog do Copacabane i Mandrača i to je sve u vlasništvu Grada. Ukupno smo dosad uknjižili 58 000 kvadrata površine. - rekao je Franković.