Srijeda, 02 Kolovoz 2023 12:59

ŠUICA KONAČNO SVJEDOČILA U SLUČAJU TUP-A

Piše:
Dubravka Šuica i TUP Dubravka Šuica i TUP Foto: Goran Mehkek / CROPIX i dpp

Na Općinskom sudu u Dubrovniku odgođeno je ročište u suđenju za TUP, odnosno postupak u kojem se bivšeg direktora TUP-a Ivicu Žuvelu, bivšeg predsjednika i članove Nadzornog odbora tog društva Nikšu Njirića, Matea Milkovića i Stjepana Zekića tereti za štetu nanesenu TUP-u 2008. prihvaćanjem ponude za izradu tehničke dokumentacije društva Kapiteling d.o.o. Zvonimira Franića, koja je, prema mišljenju Državnog odvjetništva, bila višestruko prenapuhana. Ipak nakon što se više puta opravdala obvezama u Europsko uniji, konačno je svjedočila bivša gradonačelnica Dubravka Šuica, ali, s obzirom da je ročište odgođeno, izvan rasprave.

Šuica je uvodno istaknula kako se zbog proteka vremena od više od 15 godina ne sjeća detalja, no sjetila se da se u gradskoj upravi radilo na donošenju urbanističkog plana za gruški akvatorij.

- Sjećam se da je održan jedan sastanak na kojem sam bila kao gradonačelnica i moj zamjenik, kolega Antun Kisić, a predstavnik TUP-a je bio Mateo Milković i bio je još i arhitekt Zvonimir Franić, moguće da je bio i gospodin Žuvela. Na takvim sastancima se nisu ugovarali nikakvi detalji jer se to radilo sa stručnim službama Grada, konkretno upravnim odjelom kojem je na čelu bila Nike Sudarević. Naime mi smo u izradi urbanističkog plana pozivali fizičke i pravne osobe koji su bili veći vlasnici ili investitori na području dijela grada za koji smo donosili urbanistički plan da vidimo kakve su njihove ideje na tom području te je li to u interesu razvoja grada i kako bi se sve to uklopilo. Koliko se sjećam mislim da je njihova ideja bila dobra i prihvatljiva za grad, ali nikakvih daljnjih detalja o tome ne mogu se sjetiti, a ponavljam na takvim sastancima se detalji nisu ni dogovarali. - kazala je Šuica na svjedočenju te dodala kako UPU gruški akvatorij nije donesen u njezinu mandatu.

- Međutim, 2009. je izabran novi gradonačelnik, tako da ne znam kakve su u konačnici donošene odluke vezano za to. Koliko se mogu sjetiti dok sam ja bila gradonačelnica UPU gruški akvatorij još nije bio donesen. Napominjem da je u vrijeme kada sam bila gradonačelnica, gradonačelnik imao manje ovlasti nego što je to bilo kasnije te nije mogao samostalno donositi odluke bez poglavarstva, a što je kasnije izmijenjeno. - rekla je Šuica.

Detalja o projektu izgradnje na TUP-ovu zemljištu u Gružu, kazala je kako se ne sjeća.

- Mislim da mi je na tom sastanku i prezentiran projekt, ne sjećam se detalja, sjećam se samo da je po njemu bio predviđen jedan toranj da bi se gradio, mislim eliptičnog oblika. Inače mislim da je bilo uobičajeno da se kod ovakvih razgovora donese i projekt, ali više je to obavljano s kolegicom Nikom Sudarević nego sa mnom. - rekla je .

Šuica je također prilikom svjedočenja kazala kako u vrijeme njezina gradonačelničkog mandata prostor TUP-a nije bio u fokusu gradske uprave.

- Nije postojao nikakav zakonski rok vezano za UPU gruški akvatorij međutim nama je bila želja donijeti ga što prije jer smo imali investitora Atlantsku plovidbu za gradnju marine s južne strane gruškog akvatorija tako da nama prostor TUP-a nije bio u glavnom fokusu i žao mi je što taj projekt marine nismo uspjeli provesti onako kako je bilo planirano. Inače što se tiče izrade UPU i GPU, budući da Grad nije imao dovoljno sredstava da to sam isfinancira, onda smo radili na način da su se sklapali tripartitni ugovori između investitora koji bi na tom području nešto radio, Grada i trgovačkog društva koje bi bilo izabrano na javnom natječaju za izradu samog prostornog plana. Ne sjećam se u konkretnom slučaju tko je to bio, ali u dokumentaciji Grada bi se to svakako vidjelo. Grad je imao novaca za izradu ovih planova, međutim, mi smo htjeli simultano raditi sve to UPU i GPU i to je bio preveliki financijski izdatak. - rekla je bivša gradonačelnica Dubravka Šuica.

Inače, njezin iskaz na ročištu za TUP identičan je iskazu prilikom ispitivanja pred Općinskim državnim odvjetništvom u Dubrovniku iz 2014. godine.

Novo ročište održat će se u rujnu.