Petak, 24 Studeni 2023 16:34

SUSJED(A) POGREŠNO ODLOŽI OTPAD, A KAZNA I VAMA

Ilustracija Ilustracija Foto: Darko Tomas / CROPIX

Mnogi od nas do današnje objave kako ga je Ustavni sud ukinuo nisu vjerojatno ni znali za potpuno apsurdni članak zakon o gospodarenju otpadom prema kojem je bilo moguće da platite kaznu ako su vaš susjed ili susjeda pogrešno ili možda namjerno, sasvim svejedno, odložili otpad u pogrešan spremnik kojeg zajedno koristite. No, zbog ovakvih slučajeva i dalje će, sasvim je izgledno, ispaštati svi korisnici jer će se cijena usluge u ovakvim slučajevima – povećati za svih. Nije eto kazna, nego je poskupljenje.

Zasad ovakvih slučajeva doduše, barem kod nas na jugu i nema, jer razvrstavanje otpada još uvijek nije niti zaživjelo u mnogim sredinama na pravi način, nije u mnogim sredinama niti regulirano, niti svi imaju reciklažna dvorišta, a da ne govorimo o tome da su rijetki primjeri kada se zna tko odlaže u koji spremnik itd. No, iako većina tog otpada na koncu nažalost, i kad se uredno odvaja, ne završi u reciklaži pa čak ni mnoge vrste plastike, odlaganje će biti uređeno kako to propisi nalažu pa ćemo onda valjda biti na milosti i nemilosti lokalnih komunalnih poduzeća i komunalnih redara ako susjeda Manda odluči baciti u kontejner nešto što tom kontejneru ne pripada.

Iz Ministarstva gospodarstva u petak su izvijestili da analiziraju posljedice koje će nastati nakon što je Ustavni sud ukinuo članak Zakona o gospodarenju otpadom da komunalno poduzeće - kada se ne može utvrditi tko ne razvrstava otpad - može naplatiti kaznu svima koji koriste spremnik.

- Za sada još uvijek analiziramo sve posljedice koje će nastati ukidanjem ove odredbe. Ponašanje pojedinaca za koje je propisana ugovorna kazna nije prihvatljivo i posredno nanosi štetu svim građanima. Stoga će komunalni redari, zajedno sa davateljima javne usluge, morati ojačati mehanizme kojima se utvrđuje počinitelj. - rekli su Hini u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, reagirajući na odluku Ustavnog suda.

U Ministarstvu kažu da sada, nakon ukidanja spomenute odredbe Zakona, ako se dogodi situacija koja je obuhvaćena ugovornom kaznom, primjerice odbacivanje pogrešne vrste otpada u spremnik i drugo, a davatelj javne usluge ne utvrdi počinitelja, sanaciju takvog postupka će, kao i do sada, izravno snositi davatelj javne usluge. Međutim, dodaju, za nastali trošak neće više moći teretiti sve korisnike zajedničkog spremnika, već će ih ubuduće snositi svi korisnici na tom području i to plaćanjem više cijene za javnu uslugu ili kroz proračun jedinice lokalne samouprave.

U Ministarstvu podsjećaju da je odlukom Ustavnog suda ukinut članak 72. stavak 4. Zakona o gospodarenju otpadom kojim je bilo propisano da kad više korisnika usluge koristi zajednički spremnik, nastalu obvezu plaćanja ugovorne kazne u slučaju kad se ne utvrdi odgovornost pojedinog korisnika snose svi korisnici usluge koji koriste zajednički spremnik sukladno udjelima u korištenju spremnika.

Objašnjavaju da je namjera ukinute odredbe Zakona bila da zajedničko korištenje spremnika za otpad predstavlja i zajedničku odgovornost za način korištenja među osobama koje koriste taj spremnik s mogućnosti da - ako se utvrdi pojedinačna odgovornost - zajednička odgovornost prestaje.

- Takav pristup je trebao omogućiti jedinicama lokalne samouprave i davateljima javne usluga veću disciplinu i savjesnost korisnika javne usluge za odvajanje otpada i smanjenje količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta, a što u konačnici znači povećanje recikliranja otpada i smanjenje odlaganja otpada, odnosno ispunjenje cilja. - ističu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Davor Mladošić i Hina