Petak, 02 Veljača 2024 17:42

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: DODIJELJENE NAGRADE DUBROVAČKIM LAUREATIMA

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: DODIJELJENE NAGRADE DUBROVAČKIM LAUREATIMA Foto: Grad Dubrovnik

Uz dan Grada Dubrovnika i Festu svetoga Vlaha ovogodišnjim laureatima na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika dodijeljena su javna priznanja.

Nagradu Grada Dubrovnika za iznimne zasluge na području odgoja i obrazovanja dobio je Stjepan Koporčić, koji je cijeli svoj radni vijek proveo u Područnoj školi OŠ Ivana Gundulića - Šipanska Luka.

Nagrada Grada Dubrovnika za izniman doprinos na području umjetnosti i humanitarnog rada dodijeljena je Darku Kristović, doktoru medicinskih znanosti, specijalistu anesteziologije i reanimatologije te subspecijalistu intenzivne medicine, zaposlen u KBC Dubrava. Ujedno je crkveni orguljaš koji već dvadesetak godina uz blagdan Velike Gospe održava koncerte nastupa u Dubrovačkoj katedrali.

Umirovljeni dočasnik Hrvatske ratne mornarice Dominko Radić dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za doprinos humanitarnom djelovanju. Radić je nesebično sudjelovao u akcijama spašavanja na moru tijekom kojih je dosad spasio 23 osobe. Dobitnik je Plave vrpce Vjesnika i posebnog priznanja Plave Vrpce Vjesnika.

Nagrada Grada Dubrovnika posmrtno je dodijeljena profesoru Anti Skaramuci za izniman doprinos glazbenom obrazovanju mladih. Profesor Ante Skaramuca bio je glazbenik, pedagog, umjetnik i gitarist koji je cijeli radni vijek proveo kao profesor gitare u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića i odgojio mnoge generacije mladih glazbenika. U najtežim danima za Dubrovnik u Domovinskom ratu, 5. prosinca 1991., sudjelovao je na koncertu u sklopu obilježavanja 200. godišnjice Mozartove smrti.
Nagrada Grada Dubrovnika za veliki doprinos na području filmskog stvaralaštva djece i mladih dodijeljena je Školi filma Šipan. Nagradu je preuzeo predsjednik Miro Bronzić.

Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo dodijeljena je Donaldu W. Hudspethu bivšem dekanu američkog koledža RIT Croatia, koji je nominiran zbog razvoja percepcije Dubrovnika kao sveučilišnog grada u Hrvatskoj i inozemstvu, te utjecaja na njegov gospodarski i turistički razvoj. Kroz svoj dugogodišnji mandat predsjednika i dekana RIT Croatia dao je veliki doprinos području obrazovanja te značajno doprinio razvoju i oblikovanju visokog obrazovanja u Hrvatskoj.

Druga nagrada za životno dijelo posmrtno je dodijeljena Aljoši Nikoliću, koji je bio pukovnik Hrvatske vojske, dragovoljac Domovinskog rata od ožujka 1991. te zapovjednik i jedan od osnivača Odreda naoružanih brodova Dubrovnika. Naime, početkom agresije na Dubrovnik, Aljoša Nikolić je s Miljenkom Bratošem i Rudijem Butkovićem osnovao Odred naoružanih brodova kojim je zapovijedao do njegovog raspuštanja krajem 1992. godine. Nagradu je preuzeo njegov sin.

U ime nagrađenih, dobitnik nagrade za životno dijelo Donald W. Hudpseth kazao je kako je iznimno zahvalan RIT-u Croatia i Ministarstvo znanosti i obrazovanja na njihovoj dugogodišnjoj potpori. Zahvalio je i svojoj supruzi Đurđici koja ga je učinila dubrovačkim zetom.

nm