Ponedjeljak, 01 Svibanj 2023 14:55

Teo Andrić: Svi smo suglasni da je Poslovnik Županijske skupštine zastario

Piše:
Teo Andrić Teo Andrić Foto: dpp

Prvim, preliminarnim sastankom na kojem su predsjednici klubova vijećnika razgovarali o izmjenama Poslovnika o radu Županijske skupštine, prvenstveno kako bi regulirali vrijeme i način postavljanja vijećničkih pitanja, zadovoljan je i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Teo Andrić. Štoviše, ističe kako je aktualni Poslovnik zastario i dodaje kako bi najbolje bilo usvojiti novi.

- Svi smo suglasni da je Poslovnik iz 2009. zastario i da bi bilo najbolje donijeti novi Poslovnik i uskladiti ga s izmjenama zakona koje su se u međuvremenu dogodile. Bilo je, naime i dosad nekoliko kozmetičkih izmjena Poslovnika, ali bilo bi najbolje da donesemo potpuno novi Poslovnik. Nećemo s time žuriti jer bismo htjeli donijeti Poslovnik koji će vrijediti za nekoliko slijedećih saziva Županijske skupštine. - kazao je Andrić, koji smatra kako izmjene Poslovnika Skupština treba usvojiti jednoglasno.

- Ovaj prvi međustranački sastanak, složili smo se svi, bio je neformalni, jer cilj je bio čuti mišljenja ostalih klubova, da vidimo u kojem smjeru ćemo ići. Naša je želja da Poslovnik u Skupštini usvojimo jednoglasno i mislim da smo krenuli u dobrom smjeru. - rekao je Andrić.

Ipak, prijedloga je puno, a svi, svjestan je i Andrić, neće moći biti usvojeni.

- Naravno da se svi prijedlozi neće moći ispoštovati, ali ćemo razgovarati i dogovoriti se. Prvi je sastanak prošao u jednom prijateljskom i demokratskom ozračuju i sad treba proći malo vremena da sve prijedloge razmotrimo. Jedan dio prijedloga smo voljni prihvatiti, ali dio prijedloga nismo, ali o svemu ćemo razgovarati jer ne bježimo od poboljšanja i mi u HDZ-u već godinu dana razmišljamo o izmjenama Poslovnika. - rekao je.

HDZ, istaknuo je Andrić, s prijedlozima o reguliranju vijećničkih pitanja, nije izlazio.

- Nismo iznosili prijedloge. Naime, iako unutar Kluba već duže vrijeme o tome razgovaramo, inicijativa o izmjenama Poslovnika, došla je oporbe i htjeli smo prvo vidjeti što oni traže jer oporba je ta koja uvijek traži neke promjene. HDZ ima neko svoje viđenje i prijedloge, ali želimo prvo sagledati prijedloge oporbe, vidjeti što možemo, a što ne možemo uvažiti, ali oko nekih prijedloga smo se usuglasili. - rekao je Andrić.

- Ne želimo žuriti jer cilj nam je izraditi Poslovnik koji će trajati. Mislim da bismo na jesen mogli ići na njegovo usvajanje u Skupštini. Većina prijedloga oporbe na prvu izgledaju dobro, ali kad se malo dublje razmotre, neki od njih baš i nisu dobri. Usuglasili smo se da nećemo žuriti jer Poslovnik o radu kojega ćemo donijeti, mora funkcionirati u praksi. - kazao je.

- Bilo je prijedloga oko trajanja rasprave jer neke zaista znaju trajati predugo. Jasno da bi oporba htjela da vijećnička pitanja traju što duže, ali treba voditi računa o trajanju cijele sjednice. Mislim da je i dosad to bilo riješeno na dobar način u smislu da se vodilo računa da jedno pitanje bude od oporbe, a drugo od vladajućih. Stvarno želimo da svatko ima dovoljno vremena za postaviti pitanje, ali da i župan ima dovoljno vremena za odgovaranje, a puno više vremena treba za odgovor nego za postavljanje pitanja. U svakom slučaju na sastanku je bilo jedno lijepo ozračje i mislim da smo dobro započeli i da ćemo tu priču pozitivno privesti kraju. Naravno, neće svi biti sto posto zadovoljni, ali zato i postoje sastanci i razgovori i mislim da smo na dobrom tragu oko konačnog dogovora.- rekao je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Teo Andrić.