Četvrtak, 20 Srpanj 2017 12:46

Tereza Kesovija pjeva o starim ljubavima u Dvoru

Popratni festivalski program Pisci i pjesnici na Igrama prema konceptu Mani Gotovac otvorit će Tereza Kesovija koncertom Stare ljubavi na kojem će interpretirati hrvatske pjesnike, u petak, u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora. Glazbena pratnja su Đelo Jusić mlađi na glasoviru, Mladen Kosovec na harmonici i gitari te Emil Gabrić na violini i violi.

Terezini uspjesi i glazbena veličina te ugled na našim prostorima neupitni su, kao i ljubav koju publika za nju gaji, što potvrđuju i brojne nagrade te nebrojeni nastupi. Tereza je nastupala na svim domaćim festivalima u Splitu, Opatiji, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu i uglavnom osvajala prve nagrade. Samo na splitskom festivalu ukupno je osvojila deset prvih nagrada žirija i publike, te na Zagrebfestu ukupno sedam pobjeda što ju čini jednom od najnagrađivanijih pjevačica ovih prostora. Prije dvije godine na Igrama je u sklopu programa Noćne serenate pjevala šansone, dok će ovu ljetnu večer festivalska publika moći uživati u Terezinoj interpretaciji hrvatskih pjesnika Arsena Dedića, Jakše Fiamenga, Luka Paljetka, Željka Sabola, Iva Vojnovića i drugih. Na programu su dobro poznate melodije poput Na Stradunu, Konavle lijepe, Kad zazvone dubrovačka zvona i Stare ljubavi, ali i praizvedba Jutarnje pjesme Ivice Prtenjače.

Pisci i pjesnici na Igrama projekt je nastao prema konceptu Mani Gotovac te je prije pet godina postao sastavni dio programa Igara. Svih tih pet festivalskih ljeta velika inozemna književna imena poput Alessandra Baricca i Pascala Brucknera te veliki domaći pisci poput Iva Brešana, Zorana Ferića, Mate Matišića i brojnih drugih pohode grad. Ove godine, uz večer posvećenu hrvatskim pjesnicima u interpretaciji Tereze Kesovije, publici se predstavljaju Drago Glamuzina sa svojom zbirkom pjesama Everest 5. kolovoza, dok će večer 16. kolovoza biti posvećena Eleni Ferrante i njenom svjetskom hitu Genijalna prijateljica.

K.L.