Petak, 01 Travanj 2022 15:46

Tjedan za povijest; Grad Dubrovnik pod kontrolu dobio značajan kompleks, a ušteđeno je i 12,25 milijuna kuna

Nakon što je Gradsko vijeće dalo suglasnost za kupnju TUP -a , UTD Ragusa uplatila je sredstva na račune TUP -ovih dioničara. Smanjenjem kamatnih stopa za dva kredita, Grad Dubrovnik uštedjet će više od 12,25 milijuna kuna.

Zamjenica gradonačelnika jelka Tepšić sudjelovala je na panelu o izazovima za turizam. „Cooltura odvajanja otpada” nova je edukativna akcija dubrovačke Čistoće.

DONESENA POVIJESNA ODLUKA O KUPNJI TUP-a

Usvajanjem Zaključka o prihvaćanju teksta Pisma namjere u svrhu sklapanja ugovora o kreditu između društva UTD Ragusa d.d. i poslovne banke te usvajanjem dvije povezane odluke, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika dalo je suglasnost za kupnji društva TUP d.d.

Gradonačelnik Mato Franković na sjednici je istaknuo kako se radi o povijesnoj odluci jer je kupovina TUP-a najveća akvizicija Grada Dubrovnika u posljednjih 30 godina. Naime, Grad Dubrovnik, posredstvom društva UTD Ragusa, postaje vlasnikom preko 9.000 metara kvadratnih prostora na strateškoj poziciji u Gružu te 17.000 metara kvadratnih u Komolcu. Ova visoko vrijedna imovina procijenjena je na 18,6 milijuna eura, odnosno gotovo 140 milijuna kuna.

tup tjedni 010422

- Danas donosimo stratešku odluku važnu za budućnost naše djece i ovog Grada, rekao je gradonačelnik poručivši da se Grad više nikad ne smije dovesti u situaciju da rasprodaje imovinu nego da je stječe.

Podsjetio je na dosadašnje uspjehe poput stjecanja vlasništva nad UTD Ragusom, preuzimanja većinskog vlasništva nad Lukom Dubrovnik, kupnje Vile Čingrija i preuzimanja ljetnikovca Bunić Kaboga.
Navedene odluke donesene su većinom glasova prisutnih vijećnika, uz tri suzdržana glasa.

ISPLAĆENA SREDSTVA DIONIČARIMA TUP-a

Grad Dubrovnik je posredstvom društva UTD Ragusa ispunio svoju obvezu kupnje dionica, a sukladno Ugovoru o postupcima i načinu otkupa dionica Tvornice ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda TUP d.d. i poslovnih udjela Elektrocarbon ESOP d.o.o..

Naime, poslovna banka izvršila je uplatu za 97,5 posto dioničkih udjela. Iznos od 10.201.000,00 eura isplaćen je našim sugrađanima koji su cijeli svoj radni vijek proveli u TUP-u i ulagali u dionice te u konačnici odabrali upravo društvo UTD Ragusa za svog partnera, dok je Grad Dubrovnik strateškim promišljanjem osigurao da se visoko vrijedni prostori zadrže u okviru gradskih nekretnina te samim time postanu imovina svih građana.

Nakon preuzimanja većinskog paketa dionica Luke Dubrovnik, uz realizaciju kupoprodaje dionica TUP-a, Grad će gospodariti iznimno vrijednim prostorom u kojem će se u skoroj budućnosti razviti cijeli niz dodatnih javnih sadržaja. Detaljna analiza koja je prethodila pokretanju kupoprodajnog postupka pokazala je financijsku opravdanost kupovine dioničkog društva.

SMANJENJEM KAMATNIH STOPA ZA DVA KREDITA UŠTEDA U PRORAČUNU VEĆA OD 12,25 MILIJUNA KUNA

Gradsko vijeća Grada Dubrovnika usvojilo je i dvije odluke o izmjenama odluka o zaduživanju Grada Dubrovnika kojima se od 1. srpnja 2022. smanjuju kamatne stope za dva aktivna kreditna zaduženja kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

Navedenim odlukama postižu se uštede za proračun Grada u iznosu većem od 12,25 milijuna kuna.

- Još se jednom pokazuje umijeće sadašnje gradske uprave o odgovornom poslovanju i upravljanju. Pune dvije godine tijekom pandemije pokazujemo financijsku odgovornost i zadržavamo likvidnost. - rekao je gradonačelnik Mato Franković.
U slučaju kreditnog zaduženja iz svibnja 2018. godine kamatna stopa smanjuje s 2 posto na 0,83 posto. Pad kamatne stope od 1,17 posto smanjuje ukupni iznos kreditnog zaduženja kao i ukupni postotak kreditne zaduženosti Grada, a navedeno kreditno zaduženje smanjuje se za iznos od 5.831.231,58 kuna.

Kod drugog kredita iz 2012. godine ukupno kreditno zaduženje smanjuje se za 6.422.570,57 kuna u odnosu na prvotnu odluku o zaduživanju. Kamatna stopa u ovom slučaju smanjena je za čak 3,5 posto odnosno s 4 na 0,5 posto.

ZAMJENICA TEPŠIĆ NA PANELU O IZAZOVIMA ZA TURIZAM

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić kao panelist je sudjelovala na međunarodnoj online konferenciji Povijesni gradovi 3.0. ''Tourism Friendly Cities: U potrazi za novim modelom atraktivnosti”. Na panelu na temu ''Izazovi za poduzetništvo u turizmu nakon COVID-19'' zamjenica je govorila o iskustvima Dubrovnika, posebno u kontekstu diversifikacije turističke ponude i promjene smjera te je u kratkim crtama predstavila projekt usmjeren digitalnim nomadima.

Sudjelovala je i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Julijana Antić Brautović. Ona je tijekom panela ''Lokalna zajednica za turističku politiku'' istaknula važnost participativnog i inkluzivnog donošenja strategija i akcijskih planova za razvoj održivih turističkih destinacija, posebno se osvrnuvši na izazove s kojima se susreću povijesni gradovi koji su ujedno proglašeni UNESCO-vom svjetskom baštinom.

Konferencija, u organizaciji Grada Krakowa, stavila je naglasak na promijenjen pristup povijesnih gradova, posebice onih pogođenih prekomjernim turizmom, na strategije oporavka turizma u kontekstu aktualnih trendova i utjecaja pandemije COVID-19. Glavni cilj bio je raspraviti o problemima, iskustvima i rješenjima koja se koriste u povijesnim gradovima, isključivo u aspektu razvoja turizma, uzimajući u obzir demografske, prostorne, povijesne, kulturne, gospodarske i društvene uvjete, a kako bi se detektirali zajednički alati za njegov održivi razvoj.
Može li turizam biti održiv u povijesnom gradu, koje su granice kada je u pitanju komercijalizacija baštine u svrhu turizma, kako izgraditi lokalno turističko partnerstvo, neka su od pitanja o kojima su na konferenciji u Krakowu raspravljali predstavnici povijesnih gradova poput Bologne, Brage, Genove, Québeca, Venecije i Dubrovnika.

Događanje je organizirano kao dio EU projekta Tourism Friendly Cities koji se provodi unutar UBACT III programa i ima za cilj istražiti kako turizam može biti održiv u srednje velikim gradovima te na koji način se može smanjiti njegov negativan utjecaj na sociološku, gospodarsku i okolišnu sliku tih gradova. Glavni output projekta, kojeg kod nas provodi Dubrovačka razvojna agencija DURA, je Akcijski plan unutar kojeg će se definirati konkretne aktivnosti za postizanje općeg cilja projekta, koji se nastavlja na projekt ''Respect the City'', a to je da Dubrovnik kao turistička perjanica Hrvatske bude grad održivog i odgovornog turizma.

„COOLTURA ODVAJANJA OTPADA” NOVA EDUKATIVNA AKCIJA ČISTOĆE

Nova edukativna i informativna kampanja tvrtke Čistoća naziva „Cooltura odvajanja otpada“ predstavljena je u Lazaretima.

Kreativnu kampanju odvajanja otpada pobliže je predstavio njen autor, poznati dubrovački umjetnik, ilustrator i grafički dizajner Pero Mrnarević.

Kampanja podsjeća na potencijal svih nas ponaosob da budemo bolji, kulturniji, osvješteniji, da budemo na razini povijesnog nasljeđa, ili rječnikom mlađih, da budemo – cool. - rekao je Mrnarević.

cooltura otpad 010422

Pokušat ćemo biti konstanto prisutni, ali ne i dosadni da ne bi postigli kontraefekt, i vjerujemo da će ova kampanja postati jedan dobar temelj za podizanje svijesti o važnosti odvajanja otpada. - poručio je direktor Čistoće Dubrovnik d.o.o. Marko Iveković.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković između ostalog je rekao da kultura odvajanja, ali i odlaganja, otpada započinje od svakog pojedinca i da svatko od nas svojim primjerom doprinosi čišćem gradu, ali i održivom gospodarenju otpadom te zašiti okoliša.

Podsjetimo, u okviru kampanje "Cooltura odvajanja otpada" tvrtka Čistoća je već započela uređenje javnih odlagališta postavljanjem vizualnih rješenja pojedinih vrsta otpada na zaštitne pregrade spremnika. Akcija je pokrenuta s temeljnim ciljem povećanja udjela odvojenog prikupljenog komunalnog otpada, odnosno smanjenja količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište.

Sadržaj Grada Dubrovnika