Petak, 13 Listopad 2017 21:08

Tko fali na „Dubrovnik Music Wave Festivalu“? Mica Trofrtaljka?!

Piše:

Na Lokrumu se održava „Dubrovnik Music Wave Festival" u organizaciji nekakve, nekakvog ili što li već, Glam Medie UK, koja se u e-mailu od strane organizatora navodi kao „Glam Media UK međunarodni glazbeni umjetnički menadžment, marketing, PR i promocijska tvrtka s naglaskom na glazbenu industriju, sa brojnim savjetodavnim partnerima“.

Urednici dubrovačkih medija trebali su valjda past na gu…icu kad su dobili taj bla, bla, bla kako je na tom „festivalu“ sve divno i krasno e-mail i najaviti taj „festival“ kao nekakav mega spektakl. Nema veze što će na njemu nastupiti većinom, blago rečeno, manje poznati glazbenici.

Jeste li ikada čuli za ova imena koja su navedena kao zvijezde festivala, Kim Cameron&SideFX, Warp Brothers, Mila Falls, Tanya Fenmore, Judy Cehmm, Game Chasers, Lilly Palmer, Gemma Louise Doyle? Ako niste, ne bojte se, niste potpune glazbene neznalice, iako se među njima može naći i onih čije su pjesme pregledane na YouTube-u i po milijun puta, ipak na Lokrumu će nastupiti uglavnom glazbenici poznati širem krugu vlastitih susjeda.

Najveća zvijezda je valjda Kim Cameron, „zaguglajte“ je, nećete se vele usrećit. Takav zvjezdani sjaj zaslužio je valjda i zvjezdanu prezentaciju kakva je osvanula nedavno na Facebook stranici „Dubrovnik Music Wave Festivala“ (vidi naslovnu sliku op.a.). Baca malo na omote singlica Mice Ostojić zvane Mica Trofrtaljka, ali nema veze, glavno je da stiže iz Amerike. Festival s Micom Trofrtaljkom na koncu ipak bi možda bio čak i atraktivniji, organizatori ionako kažu kako je ni manje ni više nego „specifičnost ovog festivala da nema starosnih ograničenja te je otvoren za obitelji s djecom“.
micaI dok su privatnici koje organizatori sličnih manifestacija navuku sami sebi sami krivi, te dok se po medijima potežu pitanja trebaju li se ovakvi festivali održavati na Lokrumu, zapravo je jedino ispravno pitanje trebaju li se ovakvi festivali, dakle ne isključivo ovaj, već svi slični pseudodogađaji, uopće održavati uz službenu potporu ikakve gradske institucije, turističke zajednice ili samog grada? Naravno da ne trebaju, trebaju dapače masno platiti za svoje egzibicije, a ne još dobivati potporu, makar ona bila i samo simbolična ili ipak, što je češći slučaj legne pokoja kunica i na račun raznoraznih udruga i udrugica iz gradskog proračuna.

Za Boga miloga, imaju li ljudi u tim silnim povjerenstvima koja odlučuju o sličnim slučajevima ikakvih kompetencija, imaju li srama, imaju li Internet ako već nemaju znanje?! Koliko ičeg od toga imaju dovoljno je pogledati sve gradske proračune svih ovih prethodnih godina, a teško da će i budući biti nešto drukčiji.

No, vratimo se na „Dubrovnik Music Wave Festival“, cilj je, pišu organizatori, „da se ovaj festival u godinama koje dolaze uspostavi na više različitih lokacija u Dubrovniku, a njegovo prvo izdanje na Lokrumu, bit će iskorišteno za predstavljanje koncepta festivala lokalnoj i međunarodnoj javnosti“. Ne daj Bože da ga i ostvare.