Srijeda, 07 Srpanj 2021 14:37

Todorovski je prvi, evo koje još pročelnike izvjesno očekuje smjena

Piše:

Gradske upravne odjele kako trenutno stvari stoje, Franković želi staviti pod svoj nadzor, što je i logično. Gradonačelnik naime, ma tko god on bio, ima pravo na čelna mjesta u gradskoj upravo postaviti svoje ljude, one za koje vjeruje da su u stanju provoditi projekte i programe.

Sam gradonačelnik najavio je promjenu u Upravnom odjelu za izgradnju i upravljanje projektima koji će umjesto Srđana Todrovskog kao v.d. pročelnica preuzeti Paula Pikunić Vugdelija.

Nakon izbora inače su smjene u nekima od poduzeća, ustanova i upravnih odjela, kao i prekrajanja odjela, posve normalne i dogode se u manjem ili većem obimu.

Od svih upravnih odjela, a Grad Dubrovnik ima ih 12, najvažniji su Odjel za proračun i financije te odjeli koji se bave prostornim planiranjem. Jer o stabilnim financijama i pametnom prostornom planiranju zapravo i ovisi kvaliteta života građana i razvoj nekog područja.

Ipak, percepcija javnosti uvijek je na komunalnim djelatnostima, jer ljudi fokusirani na ono što nije dobro u njihovu dvorištu, rijetko vide širu sliku. Naglasak je uvijek na izraubanom asfaltu na gradskim cestama, rasvjetnim tijelima na kojim nitko mjesecima nije promijenio žarulju ili na slomljenim klupama, kontejnerima zatrpanim smećem.

Zato je i logična, nadasve i opravdana želja gradonačelnika da komunalni resor što više približi građanima, da u tom resoru ima netko kome neće biti teško obilaziti gradske ulice i kvartove, bilježiti primjedbe građana i potom brzo rješavati i uklanjati nedostatke.
No za te neke gradske službenike koji bi trebali ubuduće biti pristupačniji građanima, nije potrebno prekrajati odjel.

Ipak, gradonačelnik je navodno odlučio Upravni odjel za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu spojiti s Odjelom za promet. Na čelu komunalnog je Zlatko Uršić, a na čelu prometnog odjela Đuro Šutalo. Obojica će otići. Moguće je da se Uršić vrati u na čelo Pogrebnog poduzeća Boninovo nakon što sadašnji direktor Marijan Dadić preseli u Sanitat. Gdje će Šutalo, još se ne zna.

Gradonačelnik inače nema običaj javno kritizirati rad svojih pročelnika pa nije poznato jer li Uršićem i Šutalom u konačnici nezadovoljan, no na čelu odjela kojega Franković namjerava spojiti mora biti iznimno sposobna osoba.

Iznimno sposoban netko, imun na prisnije odnose s investitorima mora biti i osoba na čelu Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje. Za mjesto pročelnika tog odjela bio je i raspisan natječaj, no nitko nije primljen u službu, a Zdenko Medović koji je bio imenovan za privremenog i dalje je pročelnik.

Medović inače uživa veliko povjerenje Mata Frankvića, a odjel u kojem se izdaju građevinske dozvole preuzeo je nakon što je, nezadovoljan njezinim radom, Franković smijenio Silvu Vlašić.

Medović navodno već ima uvjete za mirovinu, a gradonačelnik, ukoliko u Odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, namjerava mijenjati pročelnika, morat će dobro razmisliti koga imenovati, odnosno mora naći osobu iznimno stručnu, a imunu na investitorima kojima se u tom odjelu donedavno, blago rečeno, itekako podilazilo.

Špekuliralo se i o smjeni Jelene Lončarić, no ona bi budući da je nestranačka, mogla ipak ostati na mjestu pročelnice Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Smjena je neizvjesna i u Upravnom odjelu za turizam, gospodarstvo i more na čijem je čelu Marko Miljanić. Pročelničko mjesto u tom Odjelu naime želi Pero Vićan, a za pročelnicu bi trebala doći Antonela Svilarić, iako joj je prvotno Vićan namijenio mjesto direktorice Boninova.

Miljanić će biti raspoređen na novo radno mjesto u Odjel za europske fondove na čijem je čelu Zrinka Raguž, koja će, budući da slovi za vrlo uspješnu i dalje biti ne čelu tog Odjela. Iako se razmišljalo spojiti odjel za turizam i europske fondove od toga se navodno odustalo.

Odjel za proračun i financije, nakon što napusti mjesto direktora u Libertasu, od Anite Burić preuzet će Ante Vojvodić. Burić s mjesta pročelnice odlazi na vlastiti zahtjev.

Inače, moguća je i smjena Ane Hilje, pročelnice Upravnog odjela za kulturu i baštinu. Hilje je za pročelnicu imenovao još Andro Vlahušić.