Četvrtak, 27 Rujan 2018 21:06

Treba li vjeronauk biti u školi ili samo u crkvi? Evo što misle gradski vijećnici

Piše:

Pitanje vjeronauka kao predmeta koji se održava u školi aktualizirano je otkako je postalo znano da učenici trogodišnjih strukovnih škola, koji ove jeseni ulaze u pilot-projekt dualnog strukovnog obrazovanja, više neće slušati povijest, biologiju i geografiju. Ovi predmeti, naime, više ne ulazi u općeobrazovni blok, a u kojem se kao izborni predmet nalazi upravo vjeronauk.

Zbog toga ponovo je kroz javni diskurs došlo do teme treba li se vjeronauk, makar kao izborni predmet, predavati u školama ili mu je mjesto u okviru crkava, odnosno vjerskih zajednica. Na pitanje što oni misle o vjeronauku kao predmetu koji se održava u školama za portal Dubrovnikpress.hr odgovorili su gradski vijećnici Grada Dubrovnika Jadran Barač (SDP), Željko Raguž (DUSTRA), Patricija Mage Vidak (DDS), Marko Potrebica (HDZ) i Marina Vučković Matić (HNS).

- Idem tu od osobnog stava. Škola predstavlja javnu ustanovu koja bi trebala davati djeci osnovna znanja i pripremati ih za život. U skladu s tim, vjeronauk je izborni predmet i trebao bi se odvijati u okviru vjerskih zajednica, a škola bi trebala služiti samo za kurikulum mimo ideologija i politike. Djeca koja ne idu na vjeronauk tu su diskriminirana. Događa se da ona čekaju ispred razreda u kojem se odvija vjeronauk, gleda ih se odvojeno... Išao sam na vjeronauk cijeli život, vjera je jedna intimna stvar, ali treba biti izdvojena od javne ustanove kakva je škola. - objasnio je Jadran Barač.

Željko Raguž je za održavanje vjeronauka u školama.
- Tu je sve zapravo propisano Vatikanskim ugovorom vezano za sam vjeronauk. Ključno je što se u Hrvatskoj roditelji učenika pred sam početak godine imaju pravo izjasniti je li žele da im djeca idu na vjeronauk. Tako da ovdje nitko nije na neki način oštećen. pogotovo jer se nalazimo u zemlji s 90 posto katolika. Najbitnije je da je demokracija i da postoji pravo odlučivanja. Imam i ja troje djece, drago mi je da sam imao pravo odlučivanja. Moja djeca idu na vjeronauk i ja sam sretan zbog toga. - rekao je Željko Raguž.

Sličnog mišljenja je i Marko Potrebica.
- Osobno podržavam vjeronauk u školi. Osim što je definiran međudržavnim ugovorom s Vatikanom, mislim da većina naših sunarodnjaka podržava vjeronauk u školama. Ne bih to djeci uskratio jer on što uče na vjeronauku je znanje koje će im dobro doći u životu. Kad moja djeca krenu u školu sa zadovoljstvom ću ih upisati na vjeronauk. - istaknuo je Potrebica.

Pak, Patricija Mage Vidak kaže da nije niti za izričito ne ili da.
- Mislim da bi se trebao smanjiti cjelokupan tjedni broj sati. Mi trenutno imamo dva sata vjeronauka, a jedan sat likovne ili glazbene kulture. Opet sam mišljenja da je važnije vjeronauk pohađati u župama jer se tamo učenicima pruža istinsko iskustvo vjere. A za vjeronauk sam u slučaju kad bi se uvelo opisno ocjenjivanje, drugim riječima da nema zaključne ocjene. Budući da vjeronauk, nažalost pogotovo u srednjim školama, služi za podizanje prosjeka. - kazala je Patricija Mage Vidak.

Važnost Vatikanskih ugovora istaknula je i Marina Vučković Matić.
- Vjeronauk kao izborni predmet je u školama zbog Vatikanskih ugovora. Oni nas obvezuju i u tom smislu moramo poštovati potpisano. Osobno smatram kako je sloboda vjeroispovijesti nužan dio našeg društva, no trebamo poštivati i izbor svih onih koji nemaju religijska uvjerenja. Mislim kako bi, uvažavajući sve te činjenice bilo primjerenije religijsko obrazovanje ostaviti za vjerske prostore. Možda je sazrio društveni trenutak u kojem bi se šire građanstvo na referendumu izjasnilo o Vatikanskim ugovorima, pa posljedično tome i pitanju vjeronauka u školama. - zaključila je Marina Vučković Matić.