Ponedjeljak, 18 Srpanj 2022 13:55

U Istri su restrikcije, prijeti li nam nestašica vode odgovara direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić

Piše:
Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić Foto: dpp/arhiva

U Istri su na snazi restrikacije u korištenju vode pa od danas više nema tuširanja na plažama. Nema pranja ulica, zalijevanja zelenih površina ni pranja automobila. Unatoč suši, dubrovačkom području ne prijete redukcije vode, kazao je za Dubrovnikpress direktor dubrovačkog Vodovoda Lukša Matušić.

- Izvorišta na područjima koja su pod nadležnošću Vodovoda Dubrovnik i ove godine, kao i prijašnjih, su zadovoljavajuće izdašnosti i uspješno pokrivaju potrebe za vodoopskrbom kompletnog stanovništva i turista na širem području Grada i okolice. - kazao je Matušić.

Istaknuo je kako ni prijašnjih godina za vrijeme suša na našem području nije bilo potrebe za redukcijom vode.

- Na određenim dijelovima našeg područja ponekad se pojave problemi s manjom izdašnosti izvorišta, kao što je stonsko područje, međutim nikad dosad nismo imali takve probleme da bismo morali reducirati potrošnju vode i da bi se to osjetilo u svakodnevnom životu. Ove godine ne očekujemo nikakve probleme u segmentu zahvaćanja i opskrbe pitkom vodom pa tako ne očekujemo redukcije na našem području. - kazao je Matušić te odgovorio na pitanje u kojem bi slučaju redukcije vode na širem dubrovačkom području ipak bile potrebne.

- Kada bi potrošnja vode bila iznimno velika tada bismo razmišljali o redukcijama, ali to se u povijesti nikad nije dogodilo. Kad bi na izvorištima bio manji dotok vode ili kada bi se s druge strane granice izvodili radovi koji bi doveli u pitanje opskrbu vodom i tada bismo razmišljali o redukcijama vode, ali to do sada nije bio slučaj i mi ni sad takvo nešto ne očekujemo. U Istri se radi o nečemu drugom, osim suša na tom su području drukčiji oblici izvorišta, no mi ne očekujemo probleme. - rekao je Matušić.

Kad je u pitanju potrošnja vode s obzirom na velik broj turista koji boravi na dubrovačkom području, Matušić ističe kako ona još nije dosegla razinu iz 2019. koja je u turističkom smislu bila rekordna godina.

- Usudio bih se reći da je potrošnja vode nešto manja nego 2019., ali vidjet ćemo kolika je kad dobijemo rezultate za srpanj i kolovoz. Očekujemo eventualno da u konačnici potrošnja vode bude na razini iz 2019. - rekao je direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.