Subota, 19 Studeni 2022 17:20

U KMD-u održana komemoracija za nedavno preminulu Jagodu Buić Wuttke; pokopana je danas na Dančama

U KMD-u održana komemoracija za nedavno preminulu Jagodu Buić Wuttke; pokopana je danas na Dančama Foto: Vedran Levi / CROPIX

Komemoracija za nedavno preminulu hrvatsku likovnu umjetnicu, najpoznatiju po svojim monumentalnim tekstilnim skulpturama i tapiserijama, ali i kostimografkinju, scenografkinju, kiparicu i slikaricu te kazališnu redateljicu Jagodu Buić Wuttke (Split, 14. ožujka 1930. – Venecija, 17. listopada 2022.) održana je danas u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.

Na komemoraciji su prigodne riječi uputili prijatelji i suradnici te dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je istaknuo kako je po svom umjetničkom nervu i svojoj ljubavi prema Gradu, Jagoda Buić ovdje potpuno pripadala.

- Umjetnost ju je odvela u najprestižnije galerije, muzeje, upoznala je s brojnim velikanima svjetske umjetnosti, a sve je to gospođa Buić ponovno dovela ovdje, podno Lovrijenca, u svoju Kolorinu, od kud je mogla gledati more, svoju nepresušnu inspiraciju. U Gradu Dubrovniku osjećamo istinsku zahvalnost za sve što je gospođa Jagoda Buić u svom stvaralačkom vijeku učinila i zadužujemo se s pažnjom čuvati sjećanje na njezino djelo. - zaključio je gradonačelnik Franković.

Jagoda Buić izlagala je svoja djela u svim važnim svjetskim galerijama te je dobitnica brojnih nagrada i priznanja, među kojima su i Grand Prix na bijenalu u São Paulu, nagrada UNESCO-a za zasluge na području likovne umjetnost, ali i Nagrada ''Vladimir Nazor'' za životno djelo.

Rođena u Splitu, dio svog djetinjstva i mladosti provela je u Dubrovniku, gdje je i kasnije živjela, uz Pariz, Veneciju i Provansu te izlagala svoja djela i surađivala s Dubrovačkim ljetnim igrama. Upravo u Dubrovniku je danas poslijepodne i ukopana, na groblju na Dančama.

dpp