Četvrtak, 09 Prosinac 2021 20:10

U politici hajdučiji mjesta nema

Piše:

Krajem studenoga na unutarstranačkim izborima za predsjednika Gradskog odbora SDP -a izabran je Ivica Didić. Izbori su za SDP završili, a iz dubrovačkog odbora te stranke do danas niti je poslano službeno priopćenje tko im je izabran za predsjednika, niti se predsjednik službeno predstavio na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama. Umjesto toga požurio se Didić od jednog medija do drugog ponavljati kako je motiv njegova ulaska u politiku dalmatinsko – hajdučki dišpet koji je u njemu proradio. No, za bavljenje politikom despet ili dišpet ipak nije dovoljan, odnosno iz prvih Didićevih izjava i ne može se iščitati ništa drugo nego da ga još uvijek goni taj njegov „dišpet”.

Tek što je izabran za predsjednika GO SDP -a bivši policajac, a danas analitičar za sigurnost u OTP banci Ivica Didić obrušio se na Mata Frankovića. Kritizirao ga je naime što na odgovorna pročelnička mjesta postavlja nekompetentne ljude bez radnog iskustva, a kao primjere naveo je dvije nedavno imenovane pročelnice Antonelu Svilarić i Ivanu Brnin.

Svilarić je, kaže Didić, na mjesto pročelnice za turizam imenovana gotovo bez potrebnog iskustva jer je u turizmu radila svega šest mjeseci. Nekompetentna je, tvrdi on, i Brnin, nova pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika za koju Didić kaže da nema dana radnog iskustva u državnom sektoru.

O kompetencijama Svilarić moglo bi se raspravljati jer stoji Didićeva tvrdnja da nekome sa šest mjeseci iskustva u turizmu i nije baš mjesto na mjestu pročelnice za turizam.

No, životopis Ivane Brnin za koju kaže da ga je čitao, Didić očitao nije dobro pročitao. Osim što je magistra politologije, Brnin je godinu dana volontirala u Hrvatskom saboru, a stručno se usavršavala u Uredu za poslove župana i Županijske skupštine Dubrovačko -neretvanske županije. Da je pažljivo čitao njezin životopis, Didiću ne bi promaklo da je Brnin prije negoli je imenovana pročelnicom u Uredu za poslove gradonačelnika bila zamjenica tadašnje pročelnice čime je i stekla iskustvo da ju se u konačnici imenuje pročelnicom.

No, dok aktualnoj vlasti, konkretno gradonačelniku, zamjera da na odgovorna mjesta stavlja ljude bez kompetencija, Didić bi se trebao baviti neredom u stranci na čije je čelo izabran. Tamo probleme ne vidi, a golemi su.

Dok ističe kako je u SDP ušao jer baštini socijaldemokratske vrijednosti, Didić nije ni svjestan kako je on svojim istupima te socijaldemokratske vrijednosti u startu pogazio. SDP u Dubrovniku već cijelo desetljeće više djeluje kao trgovačko društvo, a manje kao politička stranka. Oni svoje probleme godinama podmeću pod tepih, pazeći da prema vani imaju što manju štetu. A funkcije? Pa one se u toj stranci isto tako već godinama dijele skoro pa po nasljednoj liniji, k'o u privatnim tvrtkama, poslije ćaće koji je stvorio tvrtku, na njezino čelo dolazi sin, ako je sposoban voditi je, ako nije, da mu se neki ured u tvrtki da nešto radi jer ipak je on gazdin sin.

Kandidat SDP -a za gradonačelnika Dubrovnika na prošlim lokalnim izborima i nesuđeni predsjednik GO te stranke Ivan Tropan prije nekoliko mjeseci je pred suca istražitelja doveden u lisicama pod sumnjom da je svojim radnicima zajedno sa svojim ocem ukrao više od 400 tisuća kuna plaća te krivotvorio neke svjedodžbe radnika. Taj Tropan koji je osmunjičen da je učinio sve što jedan socijaldemokrat ne bi smio nikada učiniti još je uvijek član SDP -a. Lako što je vijećnik u Gradskom vijeću... Kad već mandat pripada njemu, eto mu ga, mogao je ostati vijećnik, ali ne SDP -ov. Mogao je dalje djelovati kao nezavisan.

Didić kaže, on se s Tropanom sve dogovorio pa će Tropan, ako bude podignuta optužnica, predati mandat sljedećemu na listi. To je izjava koju Didić nije smio izgovoriti jer pokazao je njome svu nemoć i nedostatak iskustva u političkom djelovanju.

Za razliku od Didića koji će izgleda probleme u stranci rješavati kao direktor kakva trgovačkog društva, novoizabrani predsjednik Županijskog odbora SDP -a Mišo Krstičević kad je u pitanju Tropan, vrlo jasno nedavno za Južni ističe kako se SDP kao stranka ne može pozivati na presumpciju nevinosti jer je to mantra koju HDZ koristi. Krstičević dalje ističe kako s Tropanom trebaju razgovarati najprije kolege iz dubrovačkog SDP a pa „ako ne bude zdrave pameti, onda bi se trebao uključiti netko s više instance”. Kad se uzme u obzir da je Krstičević i član Predsjedništva SDP -a time njegova izjava još više dobiva na težini i jasno signalizira kakav je stav o Tropanu na višoj razini. No, u SDP -u u Dubrovniku prave se da te poruke ne razumiju.

Konsolidacija stranke koju najavljuje Didić? Pa može pokušati, ali kako konsolidirati stranku u kojoj je kćer vijećnica i potpredsjednica, a mama članica Gradskog odbora?!

„Nema više salonske politike koja se vodi iza zatvorenih vrata u foteljama Pentagona”, najavljuje Didić, a na pitanje tko je takvu politiku vodio odgovara da ne zna jer ne zna što se događalo u SDP -u do 2017. kad je on ušao u stranku.
Dok najavljuje da se taj „salonsko foteljaški model” napušta i ističe kako je on graditelj i dobar organizator jer je od 2017. sudjelovao u nekoliko izbornih ciklusa u stranci, očito je da Didić o politici malo zna. Jest da je tek izabran, ali ono što je u proteklih desetak dana ponudio nema ni težinu ni sadržaj. Možda da se ugleda u Miša Krstičevića. No, Mišo Krstičević nije samo osvježenje na lokalnoj političkoj sceni, on zaista jest socijaldemokrat. Didić to tek treba dokazati, ne mlaćenjem prazne slame već svojim političkim potezima. „Dišpetu”, dalmatinskom ili kojem drugom, u politici mjesta nema, hajdučiji još manje.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019