Srijeda, 28 Lipanj 2017 12:41

Učenici Obrtničke škole izradili vozilo na solarni pogon: Dogodine s Ruđerom 01 i na utrku!

Piše:

Profesori i učenici Obrtničke i tehničke škole osmislili su i izradili vozilo koje radi na solarni pogon pod nazivom Ruđer 01. Predstavljanje ovog vozila održano je danas u dvorištu škole, a više o projektu rekao je ravnatelj Dinko Mandić.

Naglasio je kako je ideja nastala uz projekt "Soela" u kojemu su izradom vozila na solarni pogon sudjelovale sve strukovne škole u Hrvatskoj.
- Vozilo je osmišljeno i napravljeno kako bi sudjelovali na utrci koja se u Sisku održava uz ovaj projekt. Nažalost, ove godine nismo uspjeli završiti projekt na vrijeme jer je rok bio do 10. lipnja. Ali, sljedeće godine planiramo sudjelovati na utrci, a prva ispitivanja pokazuju kako će naš Ruđer 01 biti konkurentan ostalim vozilima. - rekao je ravnatelj Mandić.

Pojasnio je i više oko tehničkih specifičnosti ovoga vozila.
- Može ostvariti brzinu od 50 kilometara na sat, a ima akumulator kapaciteta 105 amper sati što mu omogućava autonomiju od više od 150 kilometara vožnje bez sunca. Opremljen je i solarnim panelima snage 550 wati tako da mu je autonomija po sunčanom vremenu neograničena. - izjavio je Mandić.

Objasnio je i kako se ova škola želi uključiti u projekt "Utrka solarnih automobila od Vukovara do Dubrovnika" koja se također planira održati.
- Za to će trebati malo drugačiji tip vozila pa već razmišljamo o Ruđeru 02. - objasnio je ravnatelj Dinko Mandić, dodavši kako je izuzetno zadovoljan motiviranošću učenika uz ovaj projekt.

Pak, jedan od učenika, koji je danas ovaj automobil i vozio je Mario Raguž.
- Izuzetan mi je užitak provoziti ovaj automobil. S velikim smo užitkom radili na njemu, osobno ja sam najviše radio oko njegovih guma. Jako mi je drago da smo projekt uspješno završili i što je naša škola sudjelovala u njemu. - zaključio je učenik prvog razreda Mario Raguž.

Realizaciju projekta su pomogli Dubrovačko-neretvanska županija, Grad, Zajednica tehničke kulture i Društvo inovatora

U OBRTNIČKO-TEHNIČKOJ ŠKOLI OČEKUJU I POTPISIVANJE UGOVORA O ENERGETSKOJ OBNOVI ZGRADE

Inače, Obrtničko-tehnička škola već koristi solarnu energiju. Tako je ravnatelj Mandić rekao i kako je ovaj projekt "na neki način nastavak korištenja solarne energije u školi", dodajući "kako već postoji solarni sustav kojim se zagrijava potrošna topla voza za potrebe školskog frizerskog salona, ali i kako postoji sustav u kojemu se kombinira solarna energija i energija vjetra za opskrbu strujom školske računalne radionice".
- Očekujemo i potpisivanje ugovora s Fondom za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša o energetskoj obnovi zgrade. Po realizaciji projekta na krovu ćemo dobiti nosače za solarne fotonaponske panele snage oko 10 kilowata tako da nas na ovom području očekuju novi izazovi. - zaključio je Mandić.