Nedjelja, 22 Listopad 2017 17:57

Uz 700. obljetnicu ljekarne Male braće: Apotekarske karafe

U ljekarni Male braće izloženo je 17 posuda koje se ubrajaju u karafe. Sve one upotrebljavane su za čuvanje različitih tekućih ljekarničkih pripravaka. Dvije od njih imaju jajoliko tijelo, izduženi vrat i ukrasni latinski natpis s grčkom grafijom, sa skraćenim nazivom „Aq“ za Aqua što znači voda.

Natpis „Aq boraginis“ na jednoj stojnici otkriva da je sadržavala tekućinu od boražine (borago officinalis L.) A ona s natpisom „Aq lactis“ očito se koristila za čuvanje mliječne kiseline. Godine i upotreba na ovim vrčevima ostavile su trag, tako da im je glazura izgubila sjaj i mjestimično se na njima vide površinske uske pukotine i mrlje. Računa se da su ove dvije stojnice nastale početkom 16. stoljeća, i najstarije su koje su sačuvane u ovoj ljekarni.

Izrađene su vrlo vjerojatno u jednoj od talijanskih radionica Castel Durante (Urbania) ili u gradiću Faenzi čije je ime postalo sinonim za izradu emajliranog posuđa, koje otuda ima ime „fajansa“. A budući da se iz španjolske Mallorce dovozila keramika u Italiju dobila je ime „majolika“. Kasnije su se oba izraza fajansa i majolika počeli upotrebljavati za istu robu.

Danas se izrađuju vrčevi ne samo u klasičnom stilu karafe, nego u mnogim različitim modernim stilovima tog tipa vrča, pa nije rijetkost da bolji restorani vino svojim gostima poslužuju baš u ovakvom tipu staklene posude.

Fra Stipe Nosić