Nedjelja, 16 Srpanj 2017 12:42

Uz 700. obljetnicu ljekarne Male braće: Mužar s likom sv. Franje iz dubrovačke ljevaonice

Mužar je posuda u kojoj se pomoću tučka drobe različite materije u zrnu, grumenu ili sličnu obliku. Mužar se još zove avan ili stupa. Ima ih više vrsta: manjih i većih, drvenih, metalnih, staklenih, keramičkih i naravno kamenih. U ljekarništvu su ove posude poznate još iz doba starog Rima, i rad u ljekarni dugo vremena nije bio zamisliv bez njih.

Više vrsta mužara korišteno je za spremanje medicinskih pripravaka u ljekarni Male braće, što potvrđuju različiti izloženi njihovi primjerci u staroj ljekarni. Kod nekih od njih, česta upotreba ostavila je toliki trag da su njihova dna posve deformirana.

Posebnu kulturnu vrijednost čuvaju četiri brončana mužara koji su izrađeni oko 1500. godine u dubrovačkoj ljevaonici metala. Nedavno otkriveni ostaci ljevaonice, sada dostupni posjetiteljima, nalaze se ispod Minčete, neposredno uz franjevački vrt u kojem se vršio uzgoj bilja za ljekarnu.

Za franjevce je posebno vrijedan veliki mužar izrađen u dubrovačkoj ljevaonici na kojemu se nalazi kasnogotički reljef s likom sv. Franje, dimenzija 32 x 27 cm. i dužinom tučka 77 cm.

Fra Stipe Nosić