Nedjelja, 08 Rujan 2019 21:07

Uz novi zakon nove i zakupnine u domovima zdravlja

Nakon što je u siječnju usvojen novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, vijećnici Županijske skupštine Dubrovačko - neretvanske županije, usvojit će na sjednici u srijedu Odluku o kriterijima za utvrđivanje zakupnine za poslovne prostore domova zdravlja kojima je osnivač Županija.

Prema toj odluci zbog određivanja iznosa zakupnine za poslovni prostor, domovi zdravlja na području Županije podijeljeni su u četiri zone. U prvoj zoni je Dom zdravlja u Dubrovniku.

U drugu zonu svrstani su domovi zdravlja u Metkovću i Pločama te poslovni prostori domova zdravlja u Orašcu, Srebrenom i Cavtatu.

Prostori u Opuzenu, Korčuli, Vela Luci, Blatu, Čari, Orebiću, Smokvici, Slanom, Stonu, Janjini na Grudi i u Podstranju svrstani su u treću zonu dok su u četvrtoj zoni prostori na Mljetu, Lopudu, Šipanu, Lastovu, Trpnju i Kuni Pelješkoj.

Mjesečni iznos zakupnine poslovnih prostora bez PDV-a u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost u Mreži javne zdravstvene službe u prvoj zoni, odnosno užem području Grada Dubrovnika, ukoliko je riječ o prostoru do 50 kvadrata iznosit će 3 500 kuna. Za prostor od 50 do 100 kvadrata određena je mjesečna zakupnina od 4 000 kuna dok će ona za prostor veći od 100 kvadrata iznositi 4 500 kuna.

U drugoj zoni za prostor do 50 kvadrata određena je najamnina od 2 500 kuna dok će ona za prostor od 50 do 100 kvadrata iznositi 3 000 kuna te 3 500 kuna za prostor veći od 100 kvadrata.

U četvrtoj zoni zakup prostora do 50 kvadrata iznosit će 2 000 kuna. Zakup prostora od 50 do 100 kvadrata stajat će 2 500 kuna, a prostora većeg od 100 kvadrata 3 000 kuna.

Cijene zakupa poslovnih prostora domova zdravlja najniže su u četvrtoj zoni. Tako će za ambulantu do 50 kvadrata na nekom od Elafitskih otoka, te Lastovu, Mljetu, Trpnju i Kuni Pelješkoj mjesečna zakupnina iznositi 1 400 kuna, za prostor od 50 do 100 kvadrata zakupnina je 1 600 kuna, dok će za prostor veći od 100 kvadrata zakupnina iznositi 1 800 kuna bez PDV-a.

Ukoliko jedan prostor koriste dva tima u smjenskom radu, mjesečni iznos zakupnine umanjit će se za 10 posto.

Ukoliko se u domovima zdravlja na prijedlog ravnatelja, a uz suglasnost župana, utvrdi kako je određena djelatnost od posebnog interesa upravno vijeće doma zdravlja moći će iznos mjesečne najamnine umanjiti za 20 posto.

Važno je istaknuti kako ugovori koji su već sklopljeni s liječnicima u Mreži javne zdravstvene službe ostaju na snazi do njihova isteka, kao i ugovori sklopljeni sa zdravstvenim djelatnicima izvan Mreže.

Županijska skupština usvojit će i Prijedlog odluke o broju ordinacija koje će obavljati djelatnost u okviru domova zdravlja. Naime, novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ukinut je sustav koncesija za obavljanje javne zdravstvene službe te je uveden organizacijski oblik ordinacije, odnosno obavljanja zdravstvene djelatnosti u privatnoj praksi na primarnoj razini.

Domovi zdravlja u Županiji trebaju osigurati u svakoj zdravstvenoj djelatnosti rad za 25 posto ordinacija potrebnih prema Mreži javne zdravstvene zaštite.