Subota, 22 Rujan 2018 12:30

Uz projekt "Future Epics" Igre će dobiti tri premijere 2020. godine

U sklopu Dana kulturne baštine 2018., projekt Future Epics predstavljen je u Festivalskoj palači. Naime, Dubrovačke ljetne igre suorganizator su ovog kulturno umjetničkog projekta, kojega je predstavila glasnogovornica DLJI Karla Labaš, kazavši kako se on " baviti novim pristupima kulturnoj baštini kroz dekonstrukciju postojećih narativa određenih povijesnih razdoblja te reinterpretaciju kroz suvremenu izvedbenu umjetnost".

Radi se o projektu specifičnom po tome što će DLJi za njegovo provođenje dobiti 200 tisuća eura, kroz program Europske unije "Kreativna Europa" – potprogram Kultura,a po natječaju "Europski projekti suradnje – potpora za projekte Europske godine kulturne baštine 2018", na koji su se DLJI prijavile krajem prošle godine. Čini to DLJI prvom dubrovačkom ustanovom u kulturi koja kojoj je odobreno sufinanciranje iz navedenog potprograma Kreativne Europe.

- Ovim smo projektom htjeli otvoriti prostor za nove mlade publike. Projekt se bavi povezivanjem kulturne baštine i drugih, kreativnih sektora. Uz projekt je cilj stvoriti kazališnu predstavu koja će se temeljiti na istraživanju fokusiranom na razdoblje renesanse i baroka u Dubrovniku. Premijerno će se prikazati i tri produkcije na Igrama 2020. godine. Također, organizirat ćemo "kreativni lab" za scenografe s fokusom na ambijentalno kazalište te trodnevni simpozij o budućnosti ambijentalne izvedbe. Aktivno ćemo sudjelovati i na radu na novoj web platformi. - rekla je Labaš.

- Mi uz ovaj projekt želimo istraživati s načinima kako kulturna baština može biti inspirativna za nove izvedbene forme. To je prostor kojega otvaramo za mlade umjetnike i mladu publiku. - navela je Karla Labaš.

Vodeći partner na projektu je Fondacija Heartefact iz Beograda. Partneri na projektu dolaze još iz Švedske i Španjolske.
dljifutureUnatoč činjenici da je ovo prvi put da je neka dubrovačka ustanova u kulturi povukla novčana sredstva iz EU, nažalost odaziv publike, odnosno svih onih iz dubrovačkog kulturnog sektora koje bi ova priča trebala zanimati u potpunosti je izostao.

V.Salvia