Četvrtak, 01 Travanj 2021 14:29

Vlahušić o hotelu Stadion: Ne žalim što kradu moje ideje, žalim što nemaju svoje

Dok se radovi uređenju hotela Stadion privode kraju, kandidat za gradonačelnika platforme Dubrovnik – naš grad Andro Vlahušić u priopćenju koje prenosimo u cijelosti navodi kako je to projekt njegove administracije čija trenutna rekonstrukcija više sliči na lošu prvotravanjsku šalu nego na projekt ozbiljne gradske uprave.

"Nakon lokalnih izbora uskoro obnovljeni hotel Stadion vratit ćemo na izvorni koncept - raspisat ćemo arhitektonski natječaj za izgradnju vodenog trga, posaditi stabla ispred trga i bazena te osigurati stotinu i više novih parkinga iza zgrade DTS-a i OTP banke.

Uz Lapadsku obalu, pročistač za vodu, cestu Most-Pobrežje, lokaciju studentskog doma, Lazarete, među projektima koje smo moj tim i ja osmislili ističe se upravo rekonstrukcija hotela Stadion u cijelosti sa svim sadržajima, poput prostora za udruge, trga ispred njega te muzej vodenih sportova, vaterpola i plivanja. A sve je to trebalo biti plaćeno komercijalnim uslugama, dakle bez jedne kune od naših sugrađana. Smatrali smo da dubrovačko poslovno središte treba ispuniti zelenilom, parkovima i trgovima, širokim prometnicama te građevinama koje ćemo dobiti na javnom arhitektonskome natječaju. I tako smo nakon dugih i kvalitetnih razgovora s korisnicima bazena, prvenstveno VK Jug, udrugama civilnoga društva te ponajboljim dubrovačkim arhitektima, odlučili hotel Stadion obnoviti u izvornom obliku, njegovo prizemlje namijeniti potrebama sportskih i udruga civilnoga društva, unaprijediti sportske sadržaje na bazenu, teretanu i fitnes centar te svlačionice. Ali i napraviti jedinstven u svijetu Muzej vodenih sportova, vaterpola i plivanja te ga uvrstiti u ponudu Dubrovnik carda, kako bi turisti financirali rad muzeja, ali i vrhunski vaterpolski klub.

Time bi postigli više ciljeva - dobili bi novi kulturno sportski sadržaj za građane i turiste te novi prihod za VK Jug, koji bi time postao neovisan o gradskom proračunu, a čime bi ostali sportovi dobili veća proračunska sredstva. Ujedno se bazen i novi muzej nalaze točno na pola puta između Pila i Kantafiga, oko 20 minuta pješke na istok i zapad, čime bi rasteretili povijesnu jezgru, što je jedan od ciljeva Plana upravljanja. A vodeni trg ispred bazena trebao je postati vanjski dio muzeja koji bi svojim izgledom privlačio posjetitelje u muzej i bio zasebna gradska atrakcija. I naposljetku, paralelno s rekonstrukcijom bazena trebalo je raspisati natječaj za izbor koncesionara budućega hotela te ugostiteljskih sadržaja na bazenu i novom trgu, čime bi se sve to platilo.

Danas se bazen polako završava, ali ne po izvornom konceptu koji je predstavljen 2015. godine. Nema vodenoga trga ni drvoreda na sjevernoj strani bazena. Nažalost, ni koncesija za hotel nije raspisana pa rekonstrukciju plaćaju građani umjesto poduzetnika dobivenog na javnom i otvorenom natječaju. Tako ova trenutna rekonstrukcija više sliči na lošu prvotravanjsku šalu nego na projekt ozbiljne gradske uprave.

Veliki Nikola Tesla jednom je rekao: "Ne žalim što kradu moje ideje, žalim što nemaju svoje". Ali upravo zato ćemo nakon izbora vratiti projekt izvornom konceptu, ozeleniti i učiniti ga novom vizurom grada te osigurati stotinu i više novih parking mjesta na gradskom zemljištu od četiri tisuće kvadrata iza zgrade DTS-a i OTP banke, u dogovoru s manjinskim suvlasnicima te tako riješiti potrebe za parkingom u strogom poslovnom centru i za građane, ali i za dubrovačke taksiste. Najvažnije, poslovnom centru Gruža i grada dat ćemo pravu svrhu - postat će mjesto okupljanja građana, sportskih društava i udruga civilnoga društva." - naveo je u priopćenju kandidat za gradonačelnika platforme "Dubrovnik – naš grad" Andro Vlahušić.

nm