Petak, 13 Listopad 2017 10:51

Vrana (kavala) najviše voli mekani obrok

Piše:

Ribe iz malobrojne obitelji sjenki nepoznate su velikoj većini naših ribolovca, ne samo sportsko- rekreativnih. Hama je gotovo potpuno nestala iz naših voda, grb se ponekad ulovi oko ušća Neretve i Cetine, a u znatnijem se broju lovio samo vrana (vranac) koja svoj opstanak duguje plahoj i mlakoj naravi, te savršenoj prilagodbi terenu na kojem obitava. No, nije česta riba pa se ne isplati ciljano je loviti. Najbolje je u tihim jesenjim noćima tijekom lova lignji s obale odbaciti i odmete namijenjene njoj.

Naš je puk vrancu ili vrani dao više imena (kavala, konj, krap, mrguša, orga, škrap, škrpanj), a znanost Sciaena umbra. Naraste do 52 cm dužine i 4 kg težine. Veoma se rijetko love vranci teži od jednog kilograma, a prosječni lovni primjerci teže oko četvrt kilograma. Raskošno je „odjeven“, tamnozelenosmeđe sa svjetlijim, zlatnozelenosivim trbuhom. Cijelo tijelo mu ima žutosrebrnkasti odsjaj. Zapravo, kako god se okrene, drukčije sja. Veoma je cijenjeno njegovo mekano i ukusno meso koje se može spremati na sve načine. Praznovjerni, ali i oni tek skloni tradiciji, još više cijene dvije vrlo lijepe koštice u njegovom unutrašnjem uhu. Naime, još od antičkog doba njima se pripisuje čudesna moć, pa se nose kao privjesak koji čuva od raznih zala i nesreća.
PA0560 KavalaVrane se u nevelikim jatima zadržavaju u uzobalnom kamenitom pojasu prekrivenom livadama posidonije, lažine. Danju se skrivaju u busenjima trave ili rupama i procjepima koje često dijeli sa šarzima. Dublje od 50 metara ne zalaze, a na staništima između 3 i 15 metara veoma su prorijeđeni.

Pred hladnoćom spušta se u dubine, a tijekom toplijih mjeseci sasvim se približava obali. To je najpovoljnije vrijeme za njegov lov. Međutim, mrijesti se potkraj proljeća i početkom ljeta. Kako se mrijestom iscrpi, a i malo slabije jede tijekom najtoplijeg dijela godine, mršav i iscrpljen ljeti nije dovoljno primamljiv plijen. Zato je najbolje loviti kada se oporavi, od rujna do početka zime. Uspješno se lovi po bonaci, tihom ili lagano valovitom moru, danju i noću, posebice po mjesečini. Danju su u skloništima ili se lagano motaju pred njima. U predvečerje napuštaju svoja skrovišta i kreću u duge potrage za hranom iz kojih se vraćaju tek u svitanje.

Sporo i tromo plivajući, vrana skuplja hranu na dnu ili neposredno poviše njega. A hrani se svačim pomalo: nedoraslim glavonošcima, račićima i crvima. Najizdašniji i najprivlačniji mamac za nju je veliki crv, a dosta se rabi rak samac i kozica. Ipak, vrana najviše voli mekani obrok, iznad svega crva cjevaša. Specijalisti za njegov lov zato koriste tog crva kada žele loviti samo vrane, jer cjevaša ne jedu druge ribe koje dijele stanište s njom.
vranatekstZa lov vrane koristi se isti pribor kao i za njegovog sustanara sarka. Osnovna struna je debljine 0,35- 0,50 mm. Na nju se preko vrtilice nadovezuje završnjak od istog najlona dužine metar i pol s jednom udicom ili „brkom“, dvjema jednako dugim pjokama (20-25 cm) koje završavaju udicama širine luka 11- 14 mm. Oblik udice nije osobito važan za uspjeh lova vranca pa je najbolje koristiti one oblika „Aberdeen“ („parangalke“) i „Crystal“, koje su najprikladbije za lov uz obalu. Na pribor treba postaviti i laganu olovnicu, teški 20- 50 g. Najbolje kliznu na osnovnu strunu. Tako kompletiranim priborom može se loviti „preko prsta“, ali je bolje rabiti lagani štap srednje, akcije C ili B, težine bacanja do 50 ili 60 grama te rolu srednje veličine.

Loviti se može danju i, neusporedivo bolje, noću. Najbolje je s obale ili iz usidrenog plovila odbaciti tri odmeta na međusobnoj udaljenosti od oko 20 metara i čekati. Kada prva vrana došeta i zagrize, s velikom sigurnošću može se računati da će naići druga, treća...

Vrana voli pipnuti zalogaj, prošetati, doći za minutu, dvije pa ponovo pipnuti i tek zatim sporo prihvatiti i ponijeti zalogaj. Zato nije dobro odmah i snažno kontrirati. I izvlačiti se može bez žurbe jer će otpor biti slab i trom.