Petak, 24 Veljača 2023 18:56

Završeno novo raskrižje u Zatonu; veliki projekt modernizacije javne rasvjete

U Zatonu Velikom završeni su radovi na izgradnji raskržija koje je preduvjet izgradnji novom vatrogasnom domu. Projekt modernizacije javne gradske rasvjete počeo je izmjenom rasvjetnih tijela na Babinu kuku. Nova solarna energetski učinkovita javna rasvjeta postavljena je na otoku Lopudu.

U SURADNJI GRADA I HRVATSKIH CESTA IZGRAĐENO NOVO RASKRIŽJE U VELIKOM ZATONU KOJE JE PREDUVJET IZGRADNJI VATROGASNOG DOMA

Završeni su radovi prometnog uređenja križanja na državnoj cesti D8 u Zatonu Velikom, koji su preduvjet realizaciji projekta izgradnje vatrogasnog doma DVD Zaton.

Naime, Vatrogasni dom planira se graditi uz sjeverni rub državne ceste D8 te će se preko novoformiranog križanja spajati na postojeću javnu prometnu mrežu. Izgradnja trake za lijeve skretače realizirana je proširenjem državne ceste prema sjeveru, a desni skretač s državne ceste iz smjera Dubrovnika ukupne je dužine 41,89 metara. Dionica je opremljena s ukupno 11 stupova javne rasvjete visine devet metara raspoređenih uz sjevernu stranu ceste.

zaton tjedni 240223

Ukupna vrijednost izvedenih radova je 997.310,47 kuna s PDV-om, a financirali su ih Grad Dubrovnik i Hrvatske ceste. Grad Dubrovnik je prethodno izradio potrebnu projektnu dokumentaciju ukupne vrijednosti 38.750,00 kuna s PDV-om. Radove je izvela tvrtka STRABAG d.o.o., dok je tvrtka IGH d.d. provodila stručni nadzor.

Izgradnja Vatrogasnog Doma u Zatonu, koji će imati i društvenu namjenu, uvjetovana je prometnim uređenjem križanja tako da se na državnoj cesti izgradi traka za lijeve i desne skretače i preduvjet je ishođenju građevinske dozvole za izgradnju objekta vatrogasnog doma za koji je prethodno dovršena projektna dokumentacija.

ZAPOČEO PROJEKT MODERINZACIJE JAVNE RASVJETE DUBROVNIKA

Montažom ukupno 69 novih, energetski učinkovitih svjetiljki u Ulici Iva Dulčića započeli su radovi na cjelovitoj modernizaciji i rekonstrukciji sustava javne rasvjete na čitavom gradskom području.

Nakon Ulice Iva Dulčića, radovi se sele u okolne ulice, redom Ulicu Iva Dulčića, Ćira Carića, Ivana Zajca, Miljenka Bratoša, Ivana Meštrovića i Vatroslava Lisinskog. U ugovorenom roku od 120 dana na području čitavog grada bit će u fazama postavljeno i zamijenjeno ukupno 3 739 novih LED rasvjetnih tijela čime će noćne vizure Dubrovnika dobiti posve novi izgled.

rasvjeta tjedni bkuk 240223

Riječ je o energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima. Takva rasvjetna tijela osiguravaju ravnomjernu osvijetljenost javnih površina, a njihovim korištenjem ne dolazi do neželjenog rasipanja svjetlosti izvan prostora kojeg je potrebno osvijetliti čime se efikasno sprečavaju efekti svjetlosnog onečišćenja.

Izvođač radova na projektu Modernizacija javne rasvjete Grada Dubrovnika je Veritas Esco iz Splita, a vrijednost ugovora potpisanog sredinom prosinca 2022. iznosi 6.247.500,00 kuna s PDV-om ili 829.185,75 eura.

Realizacijom navedenog projekta postiže se ekološki benefit smanjenja svjetlosnog onečišćenja, dok će s financijske strane biti ostvarene značajne uštede koje će se ogledati kroz smanjenju potrošnju električne energije i manje troškove održavanja.

NOVA SOLARNA ENERGETSKI UČINKOVITA JAVNA RASVJETA NA LOPUDU

Na otoku Lopudu proveden je projekt nabave i ugradnje energetski učinkovite javne rasvjete. U ulicama Od Šunja i Od Polja, koje se okomito spajaju na Obalu Iva Kuljevana, mreža javne rasvjete proširena je za ukupno 900 metara te je na tom potezu postavljen 31 stup javne rasvjete sa solarnim uličnim svjetiljkama.

solarna lopud 240223

Vrijednost radova iznosi 357.345,00 kuna s PDV-om, od čega je 173 tisuće kuna sufinancirano od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije kroz projekt Nabava i implementacija energetski učinkovite javne rasvjete na otoku Lopudu prema Programu razvoja otoka u 2022. godini.

Dubrovnik se razvija održivim smjerom kroz provedbu projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora te se s tim ciljem provodi i cjelovita rekonstrukcija i modernizacija sustava javne rasvjete Grada Dubrovnika koja uključuje montažu gotovo četiri tisuće novih, energetski učinkovitih, rasvjetnih tijela, a što će osim financijskih ušteda, pridonijeti zaštiti okoliša i povećanju energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete.

Sadržaj Grada Dubrovnika