Četvrtak, 02 Veljača 2023 15:12

Župan Dobroslavić: Koliko gradova u svijetu proslavlja neki blagdan neprekidno više od tisuću godinu...

Piše:
Nikola Dobroslavić Nikola Dobroslavić Foto: Božo Radić / CROPIX

Istaknuvši kako se proslavlja 1051. Festa svetoga Vlaha, župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić u svom govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika zapitao se koliko gradova u svijetu proslavlja neki blagdan neprekidno više od tisuću godinu.

- Koliko ih taj blagdan proslavlja na ovako veličanstven način kako to čini Dubrovnik, ponosni na sve ono što su nam ostavili naši preci -
iznimno graditeljsko nasljeđe, diplomatske vještine, trgovačko umijeće, upravljačku mudrost i spremnost na žrtvu za slobodu. - rekao je Dobroslavić.

Zahvalivši braniteljima na njihovim zaslugama i žrtvi u Domovinskom ratu, Dobroslavić se osvrnuo i na rat u Ukrajini.

- Nikad više nećemo dozvoliti da se ponove upadi na naše područje, žrtve, patnje i razaranja, a tome u svijetu, nažalost, i danas svjedočimo dana u slučaju brutalne agresije Putinove Rusije na Ukrajinu. Još je žalosnije što danas i kod nas ima licemjera koji umjesto neophodne podrške žrtvi izmišljaju opravdanja za agresora. - kazao je Dobroslavić.

Župan se osvrnuo na ulazak Hrvatske u Schengen.

- Uvođenjem zemlje i euro područje i Schengen ušli smo u najuži klub najrazvijenijih zemalja, krug zemalja s najvišim civilizacijskim dosezima u povijesti. Od tih postignuća Županija i Grad imat će nemjerljivu korist, od Pelješkog mosta, kojega odnedavno imamo, od luka koje gradimo i bolje povezujemo otoke, a posebno ćemo imati koristi od izgradnje autoceste i brze ceste i nove pelješke ceste. Dovršavajući te projekte Vlada pokazuje potrebno razumijevanje izazova pred krajnjim jugom. - rekao je župan Dobroslavić, dodavši kako na budućnost gledamo s optimizmom.