Četvrtak, 09 Veljača 2017 14:26

Župan Dobroslavić na Odboru regija EU

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu 121. plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxellesu. Čelnici lokalne i regionalne samouprave iz 28 zemalja traže da EU osigura učinkovite i brze odgovore na glavne zajedničke izazove koje gradovi, regije i države članice ne mogu savladati sami, primjerice; povećanje konkurentnosti EU, jačanje kohezije, stvaranje sigurnog područja EU u kojem su svima zajamčene sloboda, sigurnost i pravda, rješavanje migrantske i izbjegličke krize, očuvanje schengenskog prostora, poduzimanje mjera u pogledu klimatskih promjena i otpornosti na katastrofe, promicanje gospodarstva s niskom razinom ugljika i jačanje uloge Unije kao bitnog globalnog aktera.

 U svjetlu 60. obljetnice potpisivanja Ugovora iz Rima izglasana je Rezolucija u kojoj Europski odbor regija naglašava da EU mora biti u stanju riješiti problem neuravnoteženog utjecaja globalizacije na život europskih građana te da bi države članice trebale ovlastiti EU da u trenucima kad su društvo i građani suočeni s velikim izazovima djeluje uz pomoć prikladnih instrumenata upravljanja i odgovarajućih financijskih sredstava.

U Rezoluciji se traži da EU mora komunicirati u vezi sa svojim politikama na decentraliziran način kao i potrebu za jasnijom i transparentnijom političkom odgovornošću, polaganju računa građanima a što može podrazumijevati i reformu Ugovora.

Župan Dobroslavić voditelj je hrvatske delegacije čiji su članovi još župani Istarske, Brodsko-posavske i Varaždinske županije, gradonačelnici Rijeke i Zaprešića, zastupnica iz skupštine Grada Zagreba te načelnici općina Jakovlje i Vidovec.

DPP