Ponedjeljak, 12 Travanj 2021 14:10

Župan Dobroslavić potpisao sporazum o financiranju uređenja komunalnog dijela Luke Račišće

Župan Nikola Dobroslavić, zamjenik gradonačelnika Ivan Šale i ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić potpisali su u ponedjeljak u Korčuli Sporazum o zajedničkom financiranju uređenja komunalnog dijela „Luke Račišće”. Vrijednost ovog projekta; kojim je planirano postavljanje pontonskog gata s kompletnim sidrenim sustavom za 74 plovila, komunalno opremanje te uklanjanje otpada iz podmorja luke; je oko dva milijuna kuna, a potpisivanju Sporazuma nazočio je i zamjenik župana Joško Cebalo.

- Komunalne luke su u Dubrovačko – neretvanskoj županiji veliki infrastrukturni projekti što je program kojeg radi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Mi smo maksimalno iskoristili financijska sredstva programa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kako za uređenje komunalnih luka tako i za izgradnju drugih projekata na području lučke infrastrukture. Projekti su vrijedni više od 700 milijuna kuna. Radi se od devet projekata lučke infrastrukture počevši od Nove luke Polačišće i na Pelješcu Luke Perna, imamo i zahvat na rekonstrukciji lukobrana Puntin, projekt lučkog terminala u Veloj Luci, izgradnju luke na otoku Lastovu u Ublima, proširenje rive u Trpnju i rekonstrukciju rive na otoku Koločep. Također smo potpisali financiranje za proširenje luke u Cavtatu. - izjavio je ovom prilikom župan Nikola Dobroslavić.

- Potpisivanjem ovog Sporazuma o zajedničkom financiranju uređenja komunalnog dijela Luke Račišće stekli su se uvjeti da Županijska lučka uprava Korčula može pokrenuti sve postupke javne nabave vezane za odabir izvođača radova i nadzor građenja. Sukladno tome ŽLU Korčula će u narednih mjesec dana pokrenuti sve postupke nakon čega će se potpisati ugovor s najboljim ponuditeljem. Planiramo da će se do kraja godine odraditi prva faza ovog projekta, zapravo projekt je zamišljen da se odradi u dvije faze. Prva faza u 2021. godini i druga faza u 2022. godini, zapravo do sljedećeg ljeta projekt će biti završen. - rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić.
Zamjenik gradonačelnika Korčule Ivan Šale napomenuo je kako su prometna povezanost i komunalni vez osobito bitni ljudima na otoku.

- Veseli me što osim ove lučice postoji još projekata za komunalne lučice tako da će većina naših sugrađana imati jedan siguran i kvalitetan vez, naročito kada govorimo o ljudima koji od mora i za more žive. - rekao je zamjenik Šale.

Svi skupa su nakon potpisivanja obišli radove na projektu „Rekonstrukcija lukobrana Puntin – luka Korčula” i radove na rekonstrukciji lukobrana ACI marine u Korčuli.

dpp