Petak, 02 Veljača 2024 21:14

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ UZ DAN GRADA: RUĐER BOŠKOVIĆ TREBA IMATI SPOMENIK U GRADU

Piše:
Župan Nikola Dobroslavić Župan Nikola Dobroslavić Foto: DNŽ

Postoji mnoštvo vjerskih svečanosti diljem svijeta, ali sumnjam da je ijedna ovako svečana, snažna i produhovljena kao naša Festa svetog Vlaha. - kazao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća uz Dan Grada i Festu župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić. Osvrnuo se i na srpska posezanja za Dubrovnikom, njegovom poviješću i velikanima.

- Sveto Vlaho posebna je zaštita bio onima koji su ga branili od najsurovijeg nasrtaja od svih. Branili su i obranili naši branitelji svojom hrabrošću i ljubavlju za slobodom grad napadnut od daleko brojnijeg i opremljenijeg agresora koji ga je nesmiljeno granatirao, pljačkao i palio. Nažalost, ni danas ti isti nisu odustali od posezanja prema gradu, njegovoj blistavoj povijesti i našim velikanima. Sve im je uzalud, Dubrovnik nikad nije bio niti će biti njihov. On je bio i ostao svoj - hrvatski. - rekao je Dobroslavić, dodavši kako prema Ruđeru Boškoviću imaju još obaveza.

- U okviru Feste na znanstvenoj konferenciji ogolili smo i razobličili svojatanja našega velikana Ruđera Boškovića, ali se i podsjetili kako prema našem Ruđeru i nakon imenovanja zračne luke njegovim imenom još imamo obaveza. Uređena poljana na Jezuitima i postavljanje kipa na toj poljani ili bilo gdje drugdje u gradu bi bilo svakako primjereno. Ako su mu Talijani podigli spomenik u Milanu, uz onaj u Zagrebu, trebao imati spomenik u gradu. - smatra Dobroslavić.

Posebno je zahvalio Vladi na cestovnim projektima realiziranim u županiji, od izgrađenog Pelješkog mosta do nastavka izgradnje autoceste do Dubrovnika.

- Bez Vladine brige ne bismo mogli ostvariti naše ključne projekte, a posebno smo zahvalni što je odlučila nastaviti gradnju autoceste do Osojnika te omogućila ostvarenje još jednog našeg strateškog projekta. - kazao je Dobroslavić.