Utorak, 23 Svi 2017 21:35

"Tito... I Dubrovnik"

Piše:

Uz 125. godišnjicu rođenja Josipa Broza Tita, knjiga "Tito... I Dubrovnik" predstavljena je danas u prostorijama dubrovačke Udruge antifašista. Knjiga je predstavljena u izdanju biblioteke Udruge "Da se ne zaboravi".

Radi se o publikaciji koju je izradio redakcijski kolegij dr.sc. Antun Gavranić, Branko Grošeta, Mato Jerinić, Andrej Napica, dr.sc. Boško Skaramuca, dr.sc. Nikola Tolja, Ivica Valjalo i Marinko Vlašić. Na predstavljanju knjige sudjelovali su Tolja i Jerinić. Knjiga je podijeljena u tri cjeline. U prvoj od njih prikazano je opće stanje u hrvatskom društvu, koje počiva, kako je rečeno, "na razvalinama antifašizma". Druga cjelina bavi se citatima o Titu. Pak, u trećom dijelu knjige prikazan je Titov odnos prema Dubrovniku, od njegovog prvog dodira s ovim gradom koji se ogledao u naredbi za oslobođenje od fašističkog okupatora koju je u listopadu 1944. uputio jedinicama NOVJ-a, preko njegovih tridesetak posjeta Gradu i samog opraštanja Dubrovčana s Titom.

- Treća cjelina počinje citatom jedne Dubrovkinje: "Ajme Luce, vidi ga što je krasan, pošle su mi same suze na oči". Taj se uzvik čuo na Stradunu dok je Tito prolazio Gradom. No, prvi odnos Tita s Dubrovnikom započet je 1944. gdje je vizionarstvom spriječio da se ostvari britansko-karađorđevićevska namjera da se Dubrovnik pripoji velikoj Srbiji. Smatrali smo potrebnim i naglasiti kako je tako osujećen pokušaj da Dubrovnik uđe u sastav velike Srbije. Tu dominantnu spoznaju o novoj povijesti Dubrovnika moraju baštiniti sadašnje i buduće generacije Dubrovčana, a ne nametnutu im povijesnu laž da su pripojenje Dubrovnika spriječili tek branitelji 1991. godine. - rekao je Tolja.

U knjizi se tako nalaze i opisi Titovih dubrovačkih susreta s, primjerice, Hruščovim, Naserom ili Nehruom. Opisani su i Titovi posjeti predstavama na Ljetnim igrama, ali i njegove šetnje Stradunom, Babinim kukom, Stonom...

Što se tiče drugog poglavlja posvećenoga citatima, Tolja je posebno izdvojio Tuđmanov citat koji je jednom prilikom izjavio da je "Tito nesumnjivo velika povijesna ličnost i državnik velikog formata". Tolja je mišljenja "kako je Tuđman uvijek imao drugačija razmišljanja o Titu za razliku od onih kako se danas to prikazuje."

Prvi dio knjige prožet je sagledavanjem sadašnjosti jer, kako su naveli autori, "cilj nije bio da se hvalimo Titovim posjetama nego da sve prelomimo uz aktualnu situaciju u Hrvatskoj". A aktualna situacija je kako oni vjeruju porazna po pitanju antifašizma u državi. Naveo je da su veliki hrvatski političari kroz povijest Starčević, Radić, Tito i Tuđman. No, smatra da novije hrvatsko društvo iz te četvorke nastoji izbaciti Tita i na njegovo mjesto postaviti Pavelića.

- Analiziran je nastup neofašizma kroz puno primjera. Od tvrdnje da je antifašizam floskula pa nadalje. Riječ je tu i o Zlatku Hasanbegoviću, za kojega čak i ne mislimo da je toliki problem, koliko činjenica tko ga sve podržava. Kazujemo o knjizi i o derneku na zagrebačkom aerodromu za ratnog zločinca Daria Kordića, a čiji je organizator bio sisački biskup Vlado Košić koji je Kordića nazvao hrvatskim Isusom Kristom. Tu je bio dakako i naš Babaić. Prikazujemo i situaciju u sportu, poput Šimunićevog skandiranja na stadionu do simbola i oznaka nekih klubova koji su izrazito ustaški. Prikazali smo i marširanje Zagrebom ortodoksne desnice, kao i Glavaševe stranačke vojske. Tekst smo najviše što smo mogli ilustrirali i fotografijama. - objasnio je Tolja.

- Zapazili smo i gafove naše drage predsjednice. Analizirali smo zašto Titova bista nije smetala Tuđmanu, Mesiću ili Josipoviću, a jest baš njoj. Pisali smo i o slučaju u Kanadi kad se s iseljenicama slikala sa zastavom NDH. Istaknuli smo i pitanje njezinih gostiju na inauguraciji poput Nives Celzijus ili Zdravka Mamića, ali posebno onog Bujanca, Tomislava Merčepa i Thompsona koji pjeva o ustaškim koljačima i Maksovim mesarima. - dodao je Tolja, koja je zatim pročitao i cijelu pjesmu "Jasenovac i Gradiška Stara".

- Ako se stanje na relaciji antifašizam-neofašizam iz temelja ne promijeni, a izgledi nisu obećavajući, ne tako daleke buduće mlade generacije bit će odgajane da četverolist hrvatskih političkih velikana čine Starčević, Radić, Pavelić i Tuđman. Nastavi li se ovim smjerom, bliži se dan kad će civilizirana Europa uznemiravajuće podviknuti: Quo vadis, Hrvatska? - objasnio je Tolja.

Također, u knjizi je, kako je naveo Tolja, "iznesen i sud o Daksi i Orsuli te je uz sedam, osam slika dokazano da nisu svi stradali bili nevini."

- Pokazali smo da je Josip Tuta bio kao student u vrhu Ustaškog pokreta u Dubrovniku, a on je stradao na Daksi. Prikazali i ćeliju gdje su mučeni dubrovački antifašisti, gdje je glavni mučitelj bio Vid Regjo koji je također završio na Daksi. Dokazali smo i krivicu Vicka Lipanovića, Iva Karlovića, tu je i pitanje Pera Perice i ostalih. - kazao je Tolja.

Ovom prilikom poeziju je recitirala Radmila Milaković, a svoje dvije pjesme izveo je dubrovački glazbenik Srđan Obad.

 

fabrio250 2019

konavle 250

zupa 250

zupanija 250

oglasavanje 250x349 2019

dubrovackaplacabanner250px28042020