Ponedjeljak, 14 Lipanj 2021 13:01

Abdulah Halilović Dule: Moje dijete ne smije izaći na ulicu zbog prijetnji

Piše:

Uzalud presuda, uzalud mjere zabrane pristupa, već godinama na Kantafigu traje maltretiranje njegove obitelji od strane njihova susjeda Frana Matijevića, govori za Dubrovnikpress.hr Abdulah Halilović, kojeg prijatelji i poznanici znaju po nadimku Dule. Kao razlog koji je koliko bizaran, toliko i žalostan on navodi kako ga je Matijević i prije vrijeđao, a što je trajalo dugi niz godina, misleći, priča Dule, na osnovu baš tog nadimka, da je on pravoslavac dok je sve eskaliralo kada je, kazuje Abdulah Halilović, Matijević doznao kako je on, Dule, muslimanske vjeroispovijesti pa je krenuo i korak dalje, u prijetnje smrću.

- Ja sam tu došao kao zet, ali taj čovjek godinama je maltretirao i moju današnju suprugu koja je tu i rođena. Zovu me Dule i on je mislio da sam pravoslavac. Prvo me počeo vrijeđati po toj osnovi, a onda kad je saznao da sam musliman, kao da ga je sto gromova pogodilo, još gori je postao i evo već četiri godine konstantno prijeti. Sve je priznao na sudu, pa i da je prijetio djeci da će ih pobiti. - govori Abdulah Halilović, inače otac petero djece, humanitarac, jer ne zna se Božić, a da Dule nije kupio poklone djeci u Domu Maslina, ne zna se broj djece koji dolaze na rehabilitaciju u dubrovačku Poliklinku Glavić, a da im Dule nije pomogao, često i direktno financijski.

Takav čovjek mora danas, što ga, govori on, najviše boli i zbog čega je odlučio javno istupiti, i susjedima dokazivati da mu Matijević neprestano prijeti obitelji i vrijeđa ih.

- Matijević je, nakon što nam je prijetio, završio u istražnom zatvoru, a pojedini susjedi pokrenuli su peticiju da ga se pusti. Njih nije bilo puno, ali bilo ih je koji su mi tvrdili kako Matijević to nije uradio. Nakon što je pravomoćno osuđen pokazao sam im presudu u kojoj stoji kako je on sve priznao, i vrijeđanje i prijetnje. Boli me takvo razmišljanje susjeda, ali moram kazati da je uglavnom riječ o ekipi koja s njim i pije. - govori dalje Dule Halilović.

dule halilovic 140621

Frano Matijević inače je osuđen u listopadu prošle godine na kaznu zatvora od jedne godine, uvjetno na četiri zbog prijetnji obitelji Halilović uz dvogodišnju zabranu pristupa.

- On dio godine provodi u Zagrebu, a ljeti dolazi radi apartmana, afitava. Nedavno nam je tako, unatoč presudi došao pred kuću, pobacao nam stolice i stolove vikajući: „Nećete se ovdje širit, ajdete u Bosnu”. Zvala sam policiju, odveli su ga, ali nakon toga on je pušten. - priča pak Anela Sofić Halilović, supruga Abdulaha Dule Halilovića.

- Vidio je da Duletu nema auta, ohrabrio se valjda onda i učinio to što sam već rekla. - kaže Anela.

- Mi smo doživjeli čak i to da su mu, prije ove pravomoćne presude koja je bila prošle godine, 2019. ukinuli zabranu pristupa uz obrazloženje da on dio godine živi u Zagrebu pa nema opasnosti. A što kad dođe? To nitko nije objasnio. A evo što se dogodi kad dođe unatoč zabrani prilaska, iako je ta zabrana prilaska smiješna, ne smije nam prići, vjerovali ili ne, na samo pet metara. - nastavlja Dule Halilović.

U pravomoćnoj presudi dubrovačkog suda inače se navodi kako je Matijević osuđen zbog cijelog niza kaznenih dijela, u srpnju 2019. prijetio je kako će uzeti pištolj „i svima po jedan metak ispaliti da vas se u miru riješim”. Prijetnje vatrenim oružjem ponovio je i sljedećeg ljeta. U rujnu prošle godine prijetio je Haliloviću kako će „muslimane iskorijeniti odavde”. Sve to Frano Matijević je priznao tijekom suđenja, pokajao se, obećao da se nešto slično neće ponoviti, ali obitelj Halilović i dalje živi pod pritiskom i u strahu kad će se, govore supružnici Halilović, „Frano napiti”.

Je li među njima bilo nekakvih sukoba koje bi potencirale Matijevićeve prijetnje i vrijeđanje, Dule Halilović govori da nikakve sukobe, osim izljeva mržnje koje je ispoljavao Matijević, nisu imali, ali i da Matijeviću nisu samo oni bili meta.

- On je prije nekoliko godina napao dvije žene na Kantafigu, pravoslavke, napao, jednoj je vilicu polomio, odštetu su dobile od njega, bio je u zatvoru. - govori Dule.

Da Matijević ima problema s temperamentom pokazuje i snimka na YouTube-u u kojoj tjera strance s gradskog parkinga tvrdeći kako je to njegovo, a koju možete vidjeti u prilogu.

Halilovići su se zbog ovog problema, za koji govore kako očito „neće nikad prestati” obratili i raznim udrugama i islamskoj zajednici, no, kaže Dule, iako su pojedinci obećali kako će sa cijelim slučajem upoznati i gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića, ništa se nije dogodilo, Halilovići su ostavljeni sami.

- Ništa mi ne želimo nego da nas ostavi na miru. Ne mora on biti zatvoren, neka živi, samo neka je što dalje od nas, a ne da moje dijete ne smije mirno izaći na ulicu zbog njega i njegovih prijetnji. - zaključio je Dule Halilović.

Frano Matijević demantira sve što su naveli Abdulah Halilović Dule i njegova supruga Anela.

- Ja njima nisam prijetio, ja sam na sudu to priznao kako bih izašao iz zatvora jer mi je supruga imala srčani udar. Možda sam ja i rekao nešto od toga, ne sjećam se točno. - govori Matijević za Dubrovnikpress.hr.

On također demantira da je ikome slomio vilicu.
- Nisam nikome slomio vilicu, nisam osuđen, bio sam na liječenju šest mjeseci jer imam PTSP. - kazao je.

Je li imao kakvih konflikata s obitelji Halilović prije nego je optužen za prijetnji Matijević govori kako o tome nema ni riječi, a da su svi problemi počeli kada je Duli Haliloviću rekao da mora vratiti novce jednom dubrovačkom poduzetniku.

- Tek mu je nedavno vratio novac, a kad sam ja to bio rekao onda su i počele njihove prijave za prijetnje i što sve ne, a nitko ne pita kako je provalio u kuću i drži li nelegalno građevinski materijal u prostoru Crvenoga križa. - govori Frano Matijević.

Za ove navode Frana Matijevića Abdulah Halilović govori pak da nemaju nikakve veze s istinom.

Što se tiče optužbe od 6. svibnja kako je bacao stolove i stolice, Matijević govori kako se u siječnju operirao, da je vadio geler iz noge te da u takvom stanju sigurno nije bio u stanju bilo što bacati.

- Oni meni svaki drugi dan zovu policiju, a ja imam svjedoke da u to vrijeme taj dan uopće nisam bio tu. - rekao je Frano Matijević.

Video sadržaj