Utorak, 21 Veljača 2023 11:31

Baština Dubrovačkog primorja: Grbić nije bio po volji Mozare i njegove liste, brzinski sazvali sjednicu da postave svoju kandidatkinju

Piše:
Predsjednik Općinskog vijeća Općine Dubrovačko primorje Vlaho Mozara Predsjednik Općinskog vijeća Općine Dubrovačko primorje Vlaho Mozara Foto: dpp/arhiva

Ministarstvo uprave odbacilo je zahtjev HDZ-ovih oporbenih vijećnika u Općinskom vijeću Općine Dubrovačko primorje i načelnika Nikole Knežića, također HDZ-ovca, za poništenjem sjednice Općinskog vijeća koja je održana na ljeto 2022. godini. Većinu u Općinskom vijeću u Dubrovačkom primorju čine inače članovi Nezavisne liste Vlaha Mozare, koji sada i obnaša funkciju predsjednika Vijeća, te Dubrovačkog demokratskog sabora, dok je HDZ u manjini, ali načelnik Knežić je HDZ-ovac.

Na toj sjednici čiju su zakonitost HDZ-ovci pokušali opovrgnuti, izabrana je privremena ravnateljica Javne ustanove u kulturi Baština Dubrovačkog primorja Rebeka Milković. Upitno je naime bilo to što je sjednica općinskog vijeća sazvana, kako kaže načelnik Knežić „u subotu za ponedjeljak”.

- U siječnju, nakon što je pola godine izgubljeno, ministarstvo se konačno očitovalo i odbacilo zahtjev Vas i dvojice vijećnika predstavničke manjine te utvrdilo da nema ništa sporno u održavanju 10. sjednice općinskog vijeća. Prije više od dva tjedna uputili smo Vam e-mail s pitanjem je li planirate neke daljnje akcije po ovom pitanju, tj. da li ćete i dalje pokušati osporavati odluke s ove sjednice. Kako niste odgovorili, postavljam pitanje ovdje na sjednici: Planirate li poduzimati daljnje aktivnosti kako biste osporili odluke vijeća s 10. sjednice Općinskog vijeća? Ako ne planirate dalje osporavati ovu sjednicu, bilo bi dobro da se provede odluka kako je donesena na vijeću i da se ne trati više vremena, već da se javna ustanova konačno pokrene i počne raditi. - rekao je Vlaho Mozara na sjednici Općinskog vijeća načelniku Nikoli Knežiću.

No, Knežić s druge strane izgleda i dalje smatra da to imenovanje nije sukladno zakonu, iako za Južni i Dubrovnikprese kaže kako oni nisu ni tražili od Ministarstva uprave poništenje imenovanja već poništenje sjednice. Doduše, da im je Ministarstvo dalo za pravo i odluka bi bila nevaljala. Uglavnom, Knežić govori:

- Ta je sjednica Općinskog vijeća sazvana u subotu za ponedjeljak kako bi većina vijećnika smijenila dotadašnjeg privremenog ravnatelja Nikšu Grbića. On je veliki ljubitelj primorske tradicije i našega kraja, koji je radio volonterski i nakon Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja, za što smo novac osigurali iz europskih fondova, pokrenuo je čitav proces osnivanja javne ustanove u kulturi Baština Dubrovačkog primorja. - kazao je načelnik Nikola Knežić.

- Bilo je planirano da on taj proces vodi do natječaja za ravnatelja. Istina, malo smo na početku pandemije zastali s tim projektom jer nismo željeli zapošljavati ljude dok ne vidimo kako će se cjelokupna situacija razvijati. - kaže dalje Knežić.

Ipak, Grbić očito nije bio po volji predsjednika Općinskog vijeća Vlaha Mozare i njegove liste, odnosno vijećnika koji čine većinu.

- Vladajući u Općinskom vijeću nisu s njime ni razgovarali već su sami odlučili imenovati novu ravnateljicu. Od mene su zatražili da s njom potpišem ugovor na godinu dana, ali ja to ne mogu napraviti bez za to propisanih zakonskih uvjeta, a to je u prvom redu sistematizacija. Treba biti donesena odluka na osnovu koje će se odrediti plaća, a moramo znati i je li ta ravnateljica zadovoljava uvjete, zapravo, koji su to uvjeti uopće. - kazao je načelnik Knežić, dodajući kako je čitav taj postupak predsjednika Općinskog vijeća Vlaha Mozare i njegovih suradnika bio nedovoljno pripremljen.

Knežić je rekao kako se on zalaže za poštivanje zakonske regulative i procesa te da sad, nakon odluke Ministarstva uprave većina u Vijeću treba provesti odluku, ali, kaže Knežić, na zakonit način.

- Tu onda i nema puno zavrzlama. Neka vijećnici donesu odluke prema kojima će ta osoba biti zaposlena kao vršiteljica dužnosti ravnateljice, a zatim je potrebno pripremiti sve potrebne dokumente, u prvom redu statut uskladiti za zakonom i poslati ga Ministarstvu kulture i medija na prihvaćanje te raspisati natječaj za ravnatelja. – zaključio je načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.