Srijeda, 11 Studeni 2020 14:41

Bit će manje vijećnika u Gradskom vijeću... Kako bi to izgledalo prema rezultatima s prošlih izbora...

Piše:

Ministarstvo uprave i pravosuđa u javno je savjetovanje uputilo paket zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi koji ima za cilj smanjiti broj lokalnih dužnosnika. Prema zakonskim izmjenama već će se na lokalnim izborima u svibnju birati 618 dužnosnika manje, odnosno umjesto dosadašnjih 1 321 biralo bi se 703 dužnosnika.

Osim što će gradonačelnik Dubrovnika imati jednog zamjenika, smanjit će se i broj članova predstavničkih tijela i to za 10 posto (najavljivalo se i 20, ali je prijedlog ipak 10 posto) pa bi u novom sazivu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika umjesto dosadašnjih 25 trebalo biti 23 vijećnika.

No, što bi se u dubrovačkom Gradskom vijeću nakon zakonskih izmjena promijenilo, tko bi u broju vijećničkih mandata profitirao, a tko gubio? Kada bi na izbore u Dubrovniku izašao jednak broj birača kao na prošlim lokalnim izborima, a broj stranaka koje će se natjecati ostao nepromijenjen HDZ bi ponovo bio izborni pobjednik, a većinu bi, baš kao i na prošlim izborima formirao s DUSTRA - om.

Na izborima 2017. HDZ-u su 5 873 biračka glasa donijela 10 mandata u aktualnom sazivu Gradskog vijeća. HNS je u to vrijeme po snazi bio najveća oporbena stranka. S 2 095 glasova pripala su im tri vijećnička mjesta. DUSTRA - in doseg bio je 1 870 glasova i tri mandata. Jednak broj mandata osvojio je i DDS s 1 750 glasova. Most je imao 1 568 glasova i dva mandata. SDP - u su 1 463 glasa donijela dva mandata. SJG osvojio je jedan mandat s 1 159 glasova dok je HSS - u jedan mandat donijelo 1 100 glasova birača. HSU sa 700 i ŽZ s 347 glasova birača ostali su ispod izbornog praga.

Prema rezultatima izbora iz svibnja 2017. u sazivu Gradskog vijeća s 23 vijećnika, većina bi se formirala s 12 vijećnika, a HDZ, koji bi osvojio devet mandata, većinu bi ponovo mogao formirati s DUSTRA - om koja bi ponovo osvojila tri mandata.

gv 23 vijecnika 111120

Naravno, posve je iluzorno očekivati da će omjeri snaga u Gradskom vijeću koje će se formirati nakon svibanjskih lokalnih izbora ostati isti jer osim o broju birača koji će se odazvati izborima, na njihov će ishod, odnosno na saziv novog Vijeća itekako ovisiti predizborne koalicije stranaka koje će se vjerojatno formirati. Na ishod izbora svakako će utjecati i neke nove stranke i liste koje će se na njima natjecati.

Naime, Domovinski pokret već je najavio kako će u Dubrovniku izaći na lokalne izbore. Na njima će se s listom natjecati i bivši gradonačelnik Andro Vlahušić, a pitanje je koliko je moguće da on na izbore izađe s HNS - om i HSLS - om. Vlahušić može računati i na podršku članova Glasa, koji s njime na izbore neće, ali bi nešto članova te stranke koji su napustili HNS kad i Vlahušić, mogao za njega glasati. Svakako mu je sklon i dio SDP-ovih glasača, samo je pitanje koliko njih.

Pitanje je i hoće li se formirati lijeva koalicija koji bi trebao predvoditi SDP u kojem računaju na HSS i Glas, ali i HNS, iako se dobar dio lokalnih SDP - ovaca koaliciji s HNS - om protivi. Špekulira se i kako su u SDP-u već razgovarali s Mostom o mogućoj koaliciji, no ta lijevo-desna koalicija SDP - u zasigurno ne bi donijela ništa dobroga.

Ukoliko do dogovora ne dođe, jer jasno je da će male stranke, poput Glasa, na koje računa SDP, tražiti visoka mjesta na listi, iako za njih nemaju izbornog potencijala, na vodstvu SDP je da prosudi hoće li po tko zna koji put dosad svoje mandate podrediti malima čiji je izborni doseg gotovo pa zanemariv.

Konstrukcije o predizbornoj suradnji Mosta i bivšeg direktora Zračne luke Dubrovnik Roka Tolića ili Tolića i Vlahušićam, iako nisu nemoguće su tragikomične.

DDS će tradicionalno na izbore sam pa što bude bude, baš kao i SJG. DUSTRA bi mogla sama, a mogla bi i s HDZ - om.