Nedjelja, 22 Siječanj 2023 13:55

Capor: Nakon uništavanja užeg gradskog, na redu devastacija megalomanskom gradnjom i na širem dubrovačkom području

Piše:
Đuro Capor Đuro Capor Foto: dpp

Među točkama dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika koja će se održati u ponedjeljak je i „Prijedlog zaključka o prihvaćanju izvješća o zaključcima stručne analize zaprimljenih inicijativa u svrhu utvrđivanja osnovanosti pokretanja postupaka za izradu i donošenje prostornih planova te njihovih izmjena i dopuna za 2022. godinu”. Iz ovako sročena naziva točke prosječni građanin teško da može zaključiti o čemu je riječ, a uglavnom se radi o primjedbama i zahtjevima investitora na postupak sveubuhvatnih izmjena i dopuna Prostornog plana i GUP-a koje je pokrenuo Grad Dubrovnik. I dok gradonačelnik najavljuje kako će izmjenama PP-a i GUP-a obuzdati gradnju i dalje se većina zaprimljenih zahtjeva odnosi na proširenje građevinskih zona.

Pred Gradsko vijeće vijećnik Srđ je Grad Đuro Capor ističe kako će po navedenoj točki srđevci za gradonačelnika imati puno pitanja.

- Zahtjevi za proširenjem građevinskih zona koji su upućeni prema resornim službama Grada Dubrovnika najbolje pokazuju kako tzv. investitori nemaju namjeru obuzdati svoje građevinske planove na dubrovačkom području. Kako je na užem gradskom području sve manje građevinskih parcela apetite šire dalje prema široj okolici, konkretno Zatonu, Brsečinama i Orašcu. Nakon što su uništili uže područje Dubrovnika na redu je sad da se devastira megalomanskom gradnjom je šire gradsko područje. - smatra Đuro Capor.

- Zahtjevi investitora za proširenjem građevinskih zona nisu neočekivani i bilo je za očekivati da će se ovaj volumen izgradnje, koji se događa u gradu, preliti na okolno područje Zatona i Orašca te Elafita. Sad će se tamo prema istim modelima maksimalizacije izgradnje uništavati prostor, a sve sukladno GUP-u. Tako su ti različiti špekulanti, koji su kupili zemljišta, posegnuli za mehanizmom da im se GUP-om omogući pretvaranje zelenih zona u građevinske. - kazao je Capor.

- Taj drugi val betonizacije šireg gradskog područja treba nas jako brinuti. - naglasio je Capor.

Kad su u pitanju zahtjevi investitora kojim se traže proširenja građevinskih područja u oko upada jedan koji se odnosi na prostor Ploča. Iz akta upućenog na Vijeće ne može se iščitati o kojoj je parceli na području Ploča riječ, no HIA-om bi, podsjeća Capor, na tom prostoru gradnja trebala biti zabranjena.

- Što se tiče HIA-e, nažalost taj mehanizam Grad Dubrovnik ne koristi za sve neprimjerene gradnje koje se događaju na prostoru kontaktne zone. Ovaj projekt koji se planira na Pločama u dokumentaciji koju smo dobili pred sjednicu uopće nije objašnjen. - rekao je Capor te najavio kako će na sjednici resornog pročelnika pitati o čemu se radi.

- Ovaj projekt koji se planira na Pločama, baš kao i događanja u ulici u kojoj je Vila Salvator zapravo pokazuju kako su izjave gradonačelnika da gradom više neće nicati čardaci samo prazna obećanja. Izmjene GUP-a koje je napravio su očito bile kozmetičke jer čardaci i dalje niču, a to vidimo na primjerima poput Karingtonke i Vile Salvator te građevina koje se događaju na vrhu Montovjerne. One su zapravo neugodan podsjetnik kako su gradska uprava i gradonačelnik vrlo malo toga napravili kako bi se situacija promijenila. - kazao je Capor te po ovoj točki najavio žustru raspravu na sjednici u ponedjeljak.

- Tražit ćemo puno pojašnjenja na koje načine se ti zahtjevi i primjedbe za proširenjem građevinskih zona analiziraju, odnosno na koji će se način njima odgovorni pozabaviti. - istaknuo je vijećnik stranke SJG Đuro Capor.