Srijeda, 26 Listopad 2022 13:23

Dajmo ruke za Montovjernu: Vlast tri godine ne rješava ono što se može riješiti u tri dana

Montovjerna Montovjerna Foto: dpp

Iz razgovora s velikim brojem naših sugrađana, susjeda, zaključite da vam je prvi zadatak kojeg imate, koji se stalno nameće – vratiti ljudima povjerenje da je nešto drugo moguće, da se stvari uopće mogu pokrenuti nabolje, i onda vam se učini da je na neki način poprilično suludo to u što ste se upustili. Istovremeno, neusporedivo više ludo se čini predati se, odustati, prestati vjerovati – kaže Lado Pletikosić, nositelj liste Dajmo ruke u Gradskom kotaru Montovjerna na predstojećim izborima za Vijeća gradskih kotara, koji se oržavaju 6. studenoga.

- Živimo u gradu u kojem oni na vlasti godišnje upravljaju sa 600 milijuna kuna. Dojam s gradskih ulica ne otkriva to bogatstvo. Ulaganja u ovaj kotar su zanemariva, nevidljiva. Brojke iz gradskog proračuna to samo potvrđuju, od 60 milijuna proračunskih ulaganja u gradsku imovinu, ove godine je jedva 0,5 posto otišlo na Gradski kotar Montovjerna. Od 72 milijuna kuna ulaganja u projekte komunalne i prometne infrastrukture, Monti je otišlo niti četiri posto. A riječ je o kotaru u kojem živi skoro 20 posto stanovnika i čija izgrađena površina ima otprilike jednak takav udjel. - govori Pletikosić.

- Naš program je proizašao iz onoga što vidite kad se šetate svojim kvartom, kad se igrate sa svojim djetetom, kad bacate smeće, dok vozite biciklu, auto, kad koristite javni prijevoz, dok živite u svom kotaru. Sve to samo je podebljano velikim brojem odgovorenih anketnih upitnika, koje su upravo stanovnici našeg kotara ispunili. Svaki stanovnik Monte će vam bez puno razmišljanja nabrojati barem pet problema koje vidi oko sebe, gleda ih već jako dugo, živi njima, a koje se čini da nitko nit pokušava, niti želi riješiti, niti o istome vodi brigu. - kazao je nositelj liste Dajmo ruke Lado Pletikosić.

Da bi se problemi počeli rješavati prioritete za prvu treba razdijeliti, govori on i nabraja:
- ... na manje i brzo rješive intervencije koje se ne rješavaju godinama, a za riješiti ih je počesto samo potrebno da gradske službe – odrade svoj posao te na veće projekte koji uistinu traže više vremena, izmjenu prostorno - planske dokumentacije, izradu projekata i sl. Problem je pritom što je kod nas trenutno „veliki projekt“ koji se već tri godine projektira od strane UO za promet, iscrtavanje pješačkog prijelaza i uređenje nogostupa kojim bi 424 učenika OŠ Montovjerna mogla sigurno doći u školu. Tri godine se ne može riješiti ono što bi, da je volje, bilo riješeno za tri dana. A o sigurnosti djece je riječ! - napominje Pletikosić.

- Prilagodba trotoara roditeljima s malom djecom i osobama smanjene pokretljivosti, te stvaranje kontinuiranih i sigurnih pješačkih puteva je jedna od bitnih točaka našeg programa. Založiti ćemo se i za sigurna, čista, uređena i opremljena igrališta i parkove, rješavanje problema parkinga, poboljšavanje sustava prijava prometnog i komunalnog nereda, brigu za javne gradske prostore i otvaranje prostora gradskog kotara Montovjerna građanima, te javnost djelovanja kotarskog vijeća. - nabrojao je također Lado Pletikosić.

pletikosic kristicevic 261022Lado Pletikosić i Marina Krističević / Foto: Dajmo ruke

Kandidatkinja s liste Dajmo ruke za GK Montovjerna Marina Krističević je pak rekla:
- Ovim putem bih željela naglasiti kako je Gradski kotar poveznica između građana i službi i institucija Grada Dubrovnika. Posla je puno i često smo svjedoci kako te iste institucije ne čuju potrebe svojih građana i zato smo odlučili dati im ruke. Za početak možemo potaknuti postojeće gradske tvrtke da imaju više sluha za molbe stanovnika kotara Montovjerna – kazala je Marina Krističević s KLGB Lada Paltikosića, odnosno Dajmo ruke za Montovjernu.

- Svjedoci smo kako je mnoštvo novih zgrada sagrađeno u kratkom razdoblju, a odlagališta otpada su ostala jednaka usprkos povećanim potrebama novih stanovnika. Nedostaje kontejnera za reciklažu, ne postoje kontejneri za biootpad, a sama odlagališta su u većini slučajeva loše smještena i nisu primjereno ograđena. - govori ona.

- Unatoč režimu čišćenja koji je naveden na mrežnim stranicama Čistoće, a u intervalima je od svaki dan do jednom tjedno, u nekim dijelovima kotara čistači nisu viđeni mjesecima. Potrebno je, dakle samo podsjetiti da zaposlenici svoj posao trebaju obavljati savjesno i odgovorno, a ne da dobivaju plaću za nešto što nisu odradili. Zeleni pojas uz prometnice je poseban problem: prema tumačenju gradskih tvrtki prikupljanje smeća nakupljenog na ove gradske površine nije posao ni Čistoće ni Vrtlara, i to upravo tako i izgleda. - priča Marina Krističević.

- Sljedeće bih se osvrnula na drugu gradsku tvrtku – JGP Libertas. U medijima gotovo na tjednoj bazi čitamo o nabavci novih autobusa i modernizaciji sustava, ali na terenu nema poboljšanja. Naš kotar ima samo jednu liniju, broj 4, koja prometuje svaki dan u tjednu i to je nedovoljno pa dolazi do velikog opterećenja, osobito u ljetnim mjesecima. Linije 5 i 7 su reducirane 2020 i još nisu vraćene u redovnom obimu, a linija broj 2 je potpuno ukinuta. Nevjerojatno je da stanovnici Gorice moraju pisati peticije i prosvjedovati na ulici da bi im se vratila autobusna linija od vitalnog značaja, tražimo hitno rješavanje ove situacije, a na korist svih žitelja kotara. - kazala je.

- Gore navedeno zahtjeva minimalne investicije u novcu, potrebna je samo dobra volja za odrađivanjem posla od strane odgovornih. Pozivam sve sugrađanke i sugrađane da izađu na izbore u što većem broju, do sada je izlaznost bila jako mala, i tako pokažu da im je stalo do toga da naš kotar bude ljepši i ugodniji za život. – kazala je kandidatkinja Dajmo ruke Marina Krističević.

dpp