Utorak, 29 Kolovoz 2023 16:35

DOBROSLAVIĆ, FRANKOVIĆ I PEZO: LEGAZ IMA SELEKTIVNI PRISTUP, A NIJE NIŠTA OSLOBODIO, I PRIJE SE MOGLO NA PLAŽU VILE ELITE

Piše:
Nedavna "akcija" rušenja ograde i zida Vile Elite Nedavna "akcija" rušenja ograde i zida Vile Elite Foto: Mihael Barišić / CROPIX

Dok mu dio građana daje otvorenu podršku u HDZ-u smatraju kako Igor Legaz nije smio srušiti dio zida od Vile Elite. Posao je to, složni su u županijskom i gradskom HDZ-u, koji su trebale odraditi institucije, a institucije su zakazale. Složni su i kako je Igor Legaz poprilično selektivan u obrani pomorskog dobra.

Istaknuvši kako je cilj Županije da pomorsko dobro bude otvoreno za sve građane, župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić kazao je kako je Igor Legaz rušenjem zida prekoračio svoje ovlasti.

- Smatram da je Igor Legaz prekoračio ovlasti i nije dobro i prihvatljivo da netko na takav način uzima stvari u svoj ruke. Razumijem građane, ali da netko ide rušiti imovinu, to nije dobro. Kao što su fizički napadi na Igora Legaza loši, nikakvo uzimanje zakona u svoje ruke nije prihvatljivo i ne vodi nikamo. Prosvjedi – da, aktivizam je dobar, ali ići rušiti zid, to nije dobro, to ne dolazi u obzir. Rješenja su jedino unutar institucija sustava. - kazao je župan Dobroslavić.

Nešto oštriji bio je predsjednik ŽO HDZ-a Blaž Pezo, koji smatra kako je Legaz poprilično selektivan u obrani pomorskog dobra.

- Legaz je imao puno loših poteza u prošlosti. Podsjetit ću da je bacio ležaljke u more koncesionaru ispred hotela Adriatic samo zato jer ih nije dobio njegov prijatelj. Primjerice, lokalci s Titove vile sad se žale jer na plažu, koja je uvijek bila većinom građanska, sada dolaze gosti hotela, što je omogućio upravo Legaz. Te njegove egzibicije i performansi su više to nego aktivizam, njegov aktivizam je poprilično selektivan. - rekao je Pezo te podsjetio kako se Legaz svojevremeno petljao i u Divlju ligu.

- Ne znam jeste li zaboravili da se prije pet šest godina predstavljao kao predsjednik Divlje lige, a on nema nikakve veze s Divljom ligom. Njegov pokušaj je bio uništavanje lijepe tradicije kojoj smo svjedočili prije par dan na finalu u Portu, a on je bio protiv toga i rušio je tu cijelu priču. Inače, Legaz rušenjem zida nije osigurao nikakav prilaz kupalištu jer je on već postojao. Pristup pomorskom dobru ispod Vile Elite je slobodan i nije točno da je on oslobodio prolaz. Taj zid tamo nije smio biti, ali to su trebale riješiti institucije i ova priča o zaštiti pomorskog dobra je definitivno otrcana.- smatra Pezo.

Sličnog je stava i gradonačelnik Mato Frankovć.

- U ovom slučaju je zanimljiv taj selektivni pristup jer nisam nikad vidio da je Igor Legaz došao na Lapadsku obalu i tamo micao stolice obitelji Miletić jer su 10 godina iskorištavali pomorsko dobro. - kazao je Franković.

Kod zaštite pomorskog dobra, istaknuo je, ključan je Zakon o pomorskom dobru koji je jedinicama lokalne samouprave dao velike ovlasti.

- Jedinice lokalne samouprave nikad nisu imale veće ovlasti nego sad. Zakon je izglasan prije mjesec i pol dana i ne možemo po njemu postupati dok ne dobijemo ovlasti. Dobit ćemo ih kad resorno Ministarstvo provede dodatne edukacije i dodijeli ovlasti pomorskim redarima i lokalnim jedinicama. - kazao je Franković.

- Kad neki gospodarski subjekt prisvoji pomorsko dobro i na njemu nešto izgradi, Zakon jasno kaže da tada na teren izlazi pomorski inspektor i djelatnik lučke kapetanije. Kad se utvrdi kršenje Zakona inspektor izdaje nalog kršitelju da ukloni dio zida u određenom vremenu. Ukoliko se ne ukloni inspektor daje nalog jedinici lokalne samouprave da ga ukloni. U ovom slučaju nismo imali nalog da ga uklonimo, a da jesmo, mi bismo ga uklonili. - kazao je.

Kad pomorski redari prođu edukaciju, kad jedinice lokalne samouprave dobiju ovlasti, tada će, najavio je Franković, krenuti u akciju jer u gradsku je upravo stigao nemali broj prijava uzurpacije pomorskog dobra.
- Kad naši redari počnu s radom siguran sam da će zloupotrebe pomorskog dobra biti svedene na minimum. U manje od 24 sata dobili smo veliki broj prijava za kršenje Zakona o pomorskom dobru. Najviše je prijava za područje Rijeke dubrovačke, za iznajmljivanje nelegalno izgrađenih vezova. Prijavljen je cijeli niz subjekata koji su izgradili i iznajmljuju na desetke vezova na pomorskom dobru. Čim završi edukacija redara krenut ćemo s rješavanjem navedenog. Najveći broj prijava se odnosi na svojatanja pomorskog dobra. Ako je negdje prije 100 godina bila riva ispred nečije kuće to ne znači da to može koristiti kao vlastito dobro. - rekao je Franković.

- Kad je u pitanju zid od Vile Elite, on je izgrađen 2007. i ja tad ni u primislima nisam mislio da ću biti gradonačelnik. Tada je netko drugi nešto trebao odraditi, a ja sam se kao gradonačelnik i saborski zastupnik borio da jedinice lokalne samouprave dobiju ovlasti za postupanje na pomorskom dobru. - istaknuo je Franković.

Gradski i Županijski HDZ, istaknuli su, ne podržava rušenje zida od strane građana. Osudili su fizički napad na Igora legaza te naglasili kako su institucije zakazale.