Utorak, 12 Listopad 2021 14:47

Dosadašnje pročelnice postaju savjetnice, a evo koja se još imenovanja u dubrovačkoj gradskoj upravi očekuju

Nakon što je unutarnji ustroj gradske uprave od većine u Gradskom vijeću dobio zeleno svjetlo, gradonačelnik Mato Franković postupno imenuje nove pročelnike upravnih odjela. Tako je proteklog tjedna imenovao dvije nove pročelnice, a očekuje se da će imenovati još pet novih pročelnika gradskih upravnih odjela po okončanju natječaja.

Ana Hilje, Jelena Lončarić i Anita Burić privremene su pročelnice koje čekaju da ih gradonačelnik razriješi. Sve tri ostat će savjetnice novim pročelnicima. Hilje bi trebala savjetovati Julijanu Antić Brautović kao novu pročelnicu za kulturu, a Jelena Lončarić Boža Benića kao novog pročelnika Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša.

Nakon što bude razriješena, Anita Burić neće sukladno očekivanjima savjetovati novog pročelnika za proračun i financije već je raspoređena za savjetnicu netom imenovanoj pročelnici za turizam, gospodarstvo i more Antoneli Svilarić. Bivši pročelnik Marko Miljanić preselio je u Odjel za europske fondove.

Nakon što je natječaj proveden, a testiranja završena, očekuje se da gradonačelnik, uz uvjet da je bio najbolji, za pročelnika za proračun i financije imenuje bivšeg direktora Libertasa Antu Vojvodića.

Oko Vojvodićeva imenovanja, odnosno puštanja u javnost imena novih pročelnika još dok natječaj nije niti raspisan digla se prašina. Dok je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić prema Vojvodiću i Svilarić skeptičan, odnosno sumnja u njihove sposobnosti, srđevci upozoravaju na regularnost natječaja, odnosno pitaju se jesu li namješteni ako se i prije negoli su provedeni zna tko će biti pročelnik kojeg upravnog odjela.

No, kad je u pitanju Vojvodić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, pobrojao je sve njegove uspjehe dok je još bio na čelu Libertasa pa je tako kazao kako je Vojvodić zaslužan za 4,5 milijuna kuna, koliko je Libertas u 2020. u covid godini otežanog poslovanja imao na računu. Vojvodiću je pripisao nabavku 11 novih autobusa preko EU fondova. Podsjetio je kako je odbio autobuse koje su Poljaci Libertasu pokušali podvaliti, uzeo im dva milijuna kuna garancija te na novom natječaju dobio 2,2 milijuna kuna manju ponudu. Za Vojvodića će tako Potrebica reći da kao direktor Libertasa nije volio medijske istupe, nije komunicirao na lepršav način, ali ga, ako prođe na natječaju, gradonačelnik ne vodi u Odjel za financije da ga upropasti nego zbog dobrih poslovnih rezultata.

Inače, Frankovića i Vojvodića o financijama i proračunu savjetovat će Niko Pavlović koji je kao dugogodišnji pročelnik slovio za dobrog poznavatelja financija. Pavlović je inače već duži niz godina u mirovini, a gradonačelnik ga je nedavno imenovao savjetnikom baš za proračun i financije.

Natječaje za ostala pročelnička mjesta tek treba raspisati, a po njihovu okončanju, imenovat će se preostali pročelnici.

Trenutno je najveća enigma tko će doći na čelu mega odjela. Naime, špekuliralo se da će po spajanju Upravni odjela za promet, komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu preuzeti Miljenko Mikulić. Očekivalo se da bi taj veliki odjel mogao uspješno voditi jer je i u Općini Konavle Mikulić pročelnik velikog i jednako zahtjevnog odjela. Dok on ostaje u Konavlima Zlatko Uršić i Đuro Šutalo i dalje su pročelnici. Šutalo je još pročelnik Odjela za promet koji se ukida, a trebao bi biti raspoređen u Odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostorno uređenja i gradnje kao savjetnik pročelniku.

Svakako je i pitanje hoće li Zlatko Uršić preživjeti još jedan preustroj, odnosno hoće li i dalje, kao kompromisno rješenje, ukoliko se ne pronađe netko drugi, možda on biti taj koji će voditi taj veliki upravni odjel ili će ostati na mjestu savjetnika novom pročelniku.

Pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Marijeta Hladilo trebala bi biti imenovana pročelnicom Upravnog odjela za gospodarenje imovinom. Novi je to, odnosno stari upravni odjel kojega je smo imali u mandatu bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, a kojega je aktualni gradonačelnik u prvom mandatu ukinuo, da bi ga ponovo oformio uz objašnjenje kako je gradska imovina velika pa gospodarenje njome zahtjevan posao. Hladilo inače slovi za vrlo dobru i pedantnu pročelnicu.

Ured gradonačelnika trebala bi preuzeti Ivana Brnin koja je u Odjelu za poslove gradonačelnika zamjenica pročelnici Hladilo.

Pitanje je i kad će li u skoro vrijeme pročelnika dobiti Upravni odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje budući da je Zdenko Medović i dalje vršitelj dužnosti pročelnika navedenog Odjela.