Četvrtak, 14 Ožujak 2024 14:03

DUBROVNIK U GENOVI ISTAKNUT KAO PRIMJER DOBRE PRAKSE ZA ODRŽIVI TURIZAM KRSTARENJA

DUBROVNIK U GENOVI ISTAKNUT KAO PRIMJER DOBRE PRAKSE ZA ODRŽIVI TURIZAM KRSTARENJA Foto: Grad Dubrovnik

U okviru godišnjeg okupljanja predstavnika cruise industrije CLIA Europe, koji se od 11. do 14. ožujka održava u Genovi, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je na panelu kojem je glavna polazišna točka bila najnovija edicija Europske komisije o najboljim praksama za održivi turizam krstarenja. Dubrovnik je u ovom Izvještaju Europske komisije objavljenom u siječnju prošle godine, kao potpora procesu održivog cruise turizma, uvršten kao primjer dobre prakse.

Zamjenica Tepšić na panelu je govorila o tome što, nastavno na dobra iskustva, Dubrovnik radi dalje kako bi upravljanje turizmom dalo što bolje rezultate, ističući aktivnosti poput zone posebnog režima prometa, izrade Studije nosivog kapaciteta i boljeg rasporeda ticanja brodova tijekom cijele godine zahvaljujući čemu je puno manji pritisak na mjesece u špici sezone. Ujedno je izvijestila i o rezultatima druge procjene GSTC-a na kojoj je ocjena održivosti Dubrovnika visokih 86 posto, kao i o analizi Sveučilišta u Dubrovniku koja je, na temelju podataka iz 2017. i 2019. te usporednih iz 2022. ustvrdila pozitivne pomake u disperziji gostiju unutar povijesne jezgre.

Na panelu pod nazivom „Upravljanje kruzerskim turizmom u destinacijama i primjena najbolje prakse“, o cruise turizmu nakon COVID-a i razmatranju najboljih dostupnih praksi, uz zamjenicu Tepšić sudjelovali su i Ioannis Pappas, director regije Mediteran GSTC-a koji je radio na izradi procjene za Dubrovnik, potom Marika Mazzi Boém, projekt EU ECO-CRUISING FU TOUR, Gianluca Suprani, viši potpredsjednik za razvoj luka i priobalne aktivnosti MSC-a i Stephen Xuereb, operativni direktor Global Port Holdingsa.

Zaključeno je kako je krstarenje segment turizma koji se najbrže oporavlja od pandemije, međutim da će dinamika biti održiva samo ako je popraćena koordiniranim naporima operatera krstarenja, javnih vlasti i lokalnih dionika kako bi se pažljivo planiralo i uspješno upravljalo turističkim aktivnostima u destinacijama.

Skup u Genovi okupio je oko 1600 sudionika i 550 cruise kompanija, dok se prvi put održava i sajam „CLIA Europe Week - Innovation EXPO“ gdje više od 100 izlagača predstavlja rješenja i proizvode iz cijele Europe putem prezentacija i stručnih razgovora o održivom lancu opskrbe i inovacijama u kruzerskom ekosustavu.

Cruise promet za prošlu godinu bilježi porast od 6% u odnosu na 2019. i očekuje se i daljnji konzistentan rast. Ujedno se ulažu izuzetno velika sredstva u nove eko-tehnologije u brodskim sustavima kako bi bili u skladu s EU zelenim politikama.

Grad Dubrovnik